Pub Animals křtili ve zvířecím stylu

Český Krumlov musí být úžasné město. A to nejen kvůli pověstnému otáčivému hledišti, ale také proto, že se v něm zrodila tak výrazná kapela, jako jsou Pub Animals. Se svým debutem Safar-i probudili zamrzlou tamní reggae/ska scénu, za což si v krátké době vysloužili žánrové ocenění Anděl. V pražské Roxy zakončili ve čtvrtek letošní Elephantman Tour a zároveň pokřtili svůj čerstvý videoklip.

„Kam vyrazit dřív?“ ptali se asi zmateně Pražané. Ten večer totiž Pub Animals pomyslně soupeřili se Skyline hrající v LMB, s kytarovým mágem Michalem Pavlíčkem nebo s populárními Monkey Business. Jedině překrývající se akce mohly vysvětlit onu chabou návštěvnost, se kterou se reggae parta potýkala.

Předkapela The Roads dává důraz na to, že se živí pouze vlastní muzikou a jejich indie-rock se na koncertech „zvrhne v jednu velkou párty“. Buďto však do Roxy nepřišlo dostatečně „zvrhlé“ publikum, nebo se pětici zkrátka nedařilo, protože dobrá polovina publika si jejich set nechala dobrovolně utéct na baru. Atmosféru se téhle předkapele zkrátka nijak zlepšit nepodařilo.

Než se návštěvníci vůbec stihli vzpamatovat z brzkého příchodu Pub Animals, od prvního tónu sami sebe přistihli ve zběsilém tanci. Osmero hudebníků dokázalo fanoušky strhnout do divoké smršti reggae bez sebemenších obtíží. Zpěvák Pavel se (v ponožkách!) minimálně pětkrát vrhl z pódia mezi dav, kde zběsile pobíhal. Publikum ocenilo uznalým vískáním např. skladby Babylon, Filament nebo Mario.

  • Pub Animals autor: Kristina Bílá, zdroj: ČT24
  • Pub Animals autor: Kristina Bílá, zdroj: ČT24

V polovině show došlo i k promítání oslavovaného klipu Elephantman. Osmero hudebníků si na něm dalo skutečně záležet a výsledkem je příjemně nečeské energické video s nápaditými efekty. A jak že se křtí takový klip? Zapomeňte na šampaňské! Pub Animals vypustili na povrch svou zvířecí stránku a ponořili videokazetu do kbelíku se sloním hnojivem. „To jste ještě neviděli, že ne?“ smáli se pánové. To tedy opravdu ne.

Pub Animals jsou docela obyčejní kluci. Klávesák Adam vypadal, jakoby na koncert zabloudil cestou z posilovny a saxofonista s trumpetistou se snad akorát zvedli od počítače. Tato všednost ale funguje, protože zpěváci Štěpán a Pavel jsou dostatečně výrazná dvojice sama o sobě. Jeden se svými „ksichty“ zdatně plní funkci klauna a navíc ještě stíhá hru na trombón. Druhý se zase naplno věnuje zpěvu i komunikaci s publikem. Člověk se má tedy vždy na co dívat, což je jeden z důvodů, proč toto vystoupení nenudilo.

Diskografie těchto osmi hudebníků zatím sice čítá jednu nahrávku, i tak mají ale tato „zvířata“ pestrý repertoár. Dokážou zahrát našlápnutou ska pecku, ale i houpací reggae kousek. Pub Animals jsou přístupní těm, kteří s tímto žánrem teprve začínají, avšak klasické vyklidněné reggae by je ještě nebavilo.

Podle čtvrtečního mejdanu v Praze už je jasné, že mají rodáci z Českého Krumlova velký potenciál. Pokud jej budou nadále rozvíjet tímto stylem, můžou si vydobýt stejně silnou pozici, jakou mají v Česku slovenští Polemic. Pub Animals už si nezaslouží zůstat přehlíženi, takže na jejich koncert určitě někdy dorazte!