Tom Cruise přijal další Mission: Impossible

Osvědčené těžké váhy James Bond, Jason Bourne i neúnavný „vojížďák“ Austin Powers už nějakou dobu na všechno nejsou úplně sami. A to je dobře, protože odrážet útoky všeho schopných úchylů, kteří by chtěli ovládnout tento svět nebo alespoň rozpoutat třetí světovou válku, je na jedny (byť trénované) ruce příliš. Tam, kde už je vše ztraceno, šance přežít je mizivá a možná řešení totálně zkolabovala, nezbývá, než se pokusit o nemožné! A na to je tu specialista na sebevražedné mise, který vede již počtvrté svůj tým do akce, jež nemá oficiální podporu ani krytí. Zato pravděpodobnost, že při ní všichni natáhnou brka, hraničí s jistotou. A tak to bude muset zmáknout zase sám! Mám ale podezření, že právě tak to má rád. Jmenuje se Hunt, Ethan Hunt, a tentokrát je slušně zaděláno na to, že tuhle misi už neustojí.

Zpomaleně stárnoucí Tom Cruise je ale pořád v top akční formě, pro figuru Ethana Hunta má evidentně slabost a jako spoluproducent celého projektu dává bacha, aby mu ho nezmrvila neschopnost jiných a nestala se z něj jen druhořadá, mechanicky prefabrikovaná rutina. Nikoli náhodou tak má režijní křeslo M:I spíš charakter střídačky, na kterou postupně usedli Brian De Palma (jenž v roce 1996 položil základy kultu a poprvé, nikoli však naposled přivedl sérii do Prahy), následovaný hongkongským klasikem Johnem Woo (který o čtyři roky později odstoupil ze špionážní parkety a prodával hlavně akci a své, do zblbnutí opakované podtočené holuby). Poslední misi pak mistrně spíchnul v roce 2006 J. J. Abrams (který ještě více přitlačil na akční pilu a angažoval do týmu Philipa Seymoura Hoffmana, s nímž přišel do série první přesvědčivě hnusný záporák, jakého tato bytostně potřebuje, ale většinou nemá – což bohužel platí i o „čtyřce“.

Každý z těchto renomovaných režisérů natočil svoji M:I za sebe a po svém, čímž celá série získala variabilitu hluše neomílaného a každá její epizoda atmosféru svébytného. To, co ji stmeluje, (a až na délku hára se zásadně nemění) je ústřední figura Ethana Hunta, jenž je v soustředěném podání adrenalinového šílence Toma Cruise vždy stejně nabušený a dokonale připravený zaskakovat za kaskadéry i tam, kde z toho má produkce kopřivku.

Tvrďáci z IMF jdou do Kremlu…

… protože je tam třeba šlohnout spis nukleárního teroristy a posedlého psychopata temných vizí Kurta Hendrickse (vlažně upozaděný Michael Nyqvist, který to na záporácké notě daleko více rozjíždí ve Fincherově remakeu Muži, kteří nenávidí ženy) a jenž chce nastolit mír na Zemi tak, že na ní nejdříve vyhladí většinu života. Vypadá to, že prodychtit se do Kremlu je zívačka, zvlášť když máte pár technických vychytávek z fundusu IMF (Impossible Mission Forces) a místní ochranka se chová jako sbor barvoslepých dementů. Ale také to může být parádní průšvih, když vás maskovaný záporák předběhne a ještě na vás svede vyhození poloviny Kremlu do vzduchu.

Co potom zbývá chudákovi americkému prezidentovi, jenž má na krku „nedeklarovaný útok“, než vyhlásit Ghost Protocol, jímž dává od Etahana Hunta a jeho parťáků ruce pryč, zbavuje je veškeré podpory a nabízí je jako živé terče, čímž je evidentně posílá do kytek. Takhle blbě na tom Ethan a jeho nejvěrnější ještě nebyli. Ale pořád mají někde (jen oni ví kde) ulitý pár poruchových, „spidermanovských“ rukavic pro lezení po skleněné skořepině nejvyšší budovy na světě, paláce Burj Khalifa v Dubaji, něco špičkové výpočetní techniky, se kterou se šikula Benji dokáže nabourat, kam Ethan prstem ukáže, a našla by se i nějaká ta kontaktní čočka pracující v režimu snímací kamery. To by jim mohlo k zastavení rozjetého Hendrikse a očištění dobrého jména IMF stačit.

Když se to zvrtne…

… nikdo se k nim nebude hlásit a oni budou za ranního rozbřesku popraveni jako teroristé, jejichž konečná je v bezejmenném hrobě. Když se to podaří, bude na světě o jednoho nebezpečného hajzla méně, jedno americké město nebude sežehnuto jadernou explozí a v pořadí čtvrtý režisér M:I Brad Bird (Ratatouille, Úžasňákovi) dokáže, že z animáku je možné plavně skočit do rozjeté akční hrané série a nenabít si přitom hubu. 

Bird totiž neriskoval a prozřetelně se vrátil ke kořenům celého projektu i žánru (což se sekundárně projevilo i opětovným natáčením v pražských lokacích, suplujících tentokrát např. maďarské exteriéry). Rozvážně zvolil vděčný oldschoolový styl, jímž navazuje na De Palmův otvírák, a vzbuzuje tak vstřícný pocit příjemného „déjà vu“. I proto má jeho mise chytlavou atmosféru a fazónu starého, dobrého střihu a navíc horečně šlape díky téměř latentní akční nakládačce, kterou netlumí ani více než stotřicetiminutová stopáž, jež činí ze „čtyřky“ nejdelší díl série. Upřímně řečeno hodně k tomu přispěl nastavovaný závěr filmu, kdy po akčním vrcholu v Dubaji jede Ethan se svojí partou ještě vypnout satelit a vykostit mdlého zloducha do Indie, čímž v duchu Cruisova střemhlavého australského slaňování hlavou dolů po stěně mrakodrapu padá (byť nikoli nutně tak razantně) i intenzita diváckého zážitku.   

M:I je primárně série v rámci žánru téměř bezchybného Toma Cruise a v druhém sledu pak jeho přicmrndávačů, jakkoli někteří z nich si své party také užívají. Rozhodně to platí o Simonu Peggovi, jenž z technického mága Benjiho (jímž byl v „trojce“) povýšil na terénního agenta s portfoliem činností, s nimiž má ještě občas potíže. Rozpornou figurou agenta, pronásledovaného pocitem viny, na sebe upozornil Jeremy Renner a objemem kolem prsou pak dámský člen týmu Paula Pattonová.

Bude Ethan opět rychlejší nežli smrt…

… které znovu (pokolikáté už) zdrhne z lopaty, a  ona tak znovu promáchne? Řečnická otázka v případě téhle vydařené žánrovky, říkáte si možná, ale věřte, že tentokrát bude mít k Zubaté proklatě blízko. Ostatně jako miliony ostatních ve chvíli, kdy masakru chtiví vidláci odstartují spouštěcí sekvenci jaderného útoku, což je ta pravá chvíle, kdy je jim třeba zatnout tipec a udělat něco pro nás, nic netušící oběti, které se na tohle chodíme dívat do kina. A právě kvůli tomu tu Ethan a jeho tým nasazují své životy, neboť koneckonců co se jim může více stát, než že o ně přijdou?

V IMAX verzi (zhruba třicet minut filmu bylo natočeno speciálními IMAXovými kamerami) to uvidíte, třeba při Huntově skotačení na „Chalífově věži“ v Dubaji tak názorně, že těm, kteří trpí závratí, hrozí, že si nablinkají do popcornu. Kdy vás potkalo něco tak silně a nezvladatelně oslovujícího?

MISSION: IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL. USA 2011, 133 min, české titulky, od 15 let, 2D, IMAX. Režie: Brad Bird. Scénář: Josh Appelbaum, André Nemec. Kamera: Robert Elswit. Hudba: Michael Giacchino. Hrají: Tom Cruise (Ethan Hunt), Simon Pegg (Benji Dunn), Jeremy Renner (William Brandt),  Paula Pattonová (Jane Carterová), Michael Nyqvist (Kurt Hendricks), Léa Seydouxová (Sabine Moreauová), Samuel Edelmann (Wistrom), Anil Kapoor (Brij Nath). V kinech od 15. prosince 2011.