Havel – dramatik s duší rockera

Praha – Rock'n'roll má velkou sílu a může měnit dějiny. Myšlenka, která spojovala Václava Havla s řadou výrazných světových muzikantů – Brucem Springsteenem, Joan Baezovou, skupinou Pink Floyd, Tomem Waitsem nebo jeho oblíbenou kapelou – Rolling Stones.

„Pravda je v tom, že hudba hodně pomohla tomu, že padla železná opona. Hudbu, kterou jsme poslouchali z Radia Free Europe nebo v Luxemburku, si pamatuju, to bylo něco jako z Marsu,“ řekl hudebník Ivan Král v rozhovoru pro ČT24, když vzpomínal na Václava Havla.

„Václav Havel miloval rock'n'roll, například Lou Reed byl pro něj velká osobnost, stejně tak jako je i pro mě, ve svých písních říká pravdu, není to žádný pop, ale odráží skutečné věci, které lidé někdy nechtějí slyšet, a v tomhle ohledu je muzika velmi silná,“ přidala se Suzanne Vega.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Václav Havel byl také jedním z otců a pravidelným návštěvníkem festivalu v Trutnově, přezdívanému český Woodstock. Při jeho prvním ročníku v roce 1987, který rozehnala Státní bezpečnost, pomohl disident Havel pořadatelům zachránit aparaturu na své chalupě.

  • Bruce Springsteen a Václav Havel zdroj: ČT24
  • Joan Baezová a Václav Havel zdroj: ČT24

Jméno Havla je ale neodmyslitelně spojené hlavně s kapelou Plastic People of the Universe. Jako její nehrající člen pokřtil i poslední desku Plastiků Maska za maskou v roce 2010. „Já to polívání desek nemám rád, protože tím se ničí deska a koneckonců se tím přichází i o šampaňské, já se místo toho, abych to polil, napiji, ano?“ osobitě tehdy doprovodil akt křtu Havel.