Mimořádné události zaostřily na osamělé střelce

Brno – Nezávislé divadlo Feste má za sebou premiéru trilogie současného britského dramatika Martina Crimpa pod názvem Mimořádné události. Jak už je zvykem souboru, reaguje v ní na nedávné události ve světě – tentokrát na útoky osamělých střelců v Norsku a v Belgii.

Sedmnáctiletý student gymnázia v Novém Bydžově chystal bombový útok na školu. V Německu zabil sedmnáctiletý mladík patnáct lidí – většinu z nich na střední škole, kterou navštěvoval. Norský občan Anders Breivik zastřelil 69 účastníků mládežnického tábora na ostrově Utoya. Ke všem třem se váže stejná otázka: Proč? Na to ptá i divadlo Feste v inscenaci Mimořádné události.

„Člověk jde normálně do práce a najednou začne střílet do lidí. A nikdo neví proč. Někdy se to snaží pojmenovat psychiatři, že je to nemoc, tyto otázky jsou ve hře obsaženy,“ říká herec Tomáš Sýkora.

Útoky jedinců, nikoli organizovaných skupin a nikoli zvenčí, ale z vlastních řad, se v poslední době stávají téměř fenoménem. „Zatím jsme se báli islámských nájezdníků nebo terorismu tohoto typu a teď najednou, jak jsme mohli v tomhle měsíci zjistit, co se stalo v Belgii nebo ve Florencii, tak jsou to normální Evropané, kteří do té doby nenápadně žili,“ upozorňuje režisér Jiří Honzírek.

Mimořádné události jsou jubilejní desátou inscenací brněnského divadla Feste, které teď poprvé porušilo tradici autorského divadla a uvedlo hru cizího autora.