Bigbít na stránkách ČT košatí

Praha – Setkání s historií československé rockové hudby od 50. do 80. let nabízí podrobná internetová encyklopedie, jež vznikla pod patronací České televize. Navazuje na jeden z nejúspěšnějších seriálů dokumentárního charakteru ČT v minulé dekádě. Internetový protějšek seriálu Bigbít se neustále rozrůstá o nové složky.

Tvůrcem internetové encyklopedie rocku 20. století mapující historii kapel a interpretů, kteří tvořili jeho dějiny, je Petr Hrabalik. Na stránkách Bigbítu lze najít nejen seznam všech dílů stejnojmenného pořadu České televize, jednotlivé ukázky jsou součástí profilů českých a slovenských kapel.

„Určité části seriálu se tam objevují, ale pouze jako doplnění širších textů. Jestliže kapely byly v seriálu představeny v nějakém svém profilu, tak tady má každá kapela docela obsáhlý text, kde je zaznamenán celý vývoj, kterým ta kapela procházela. Je to kompletní až do roku 1989,“ upřesňuje Hrabalik.

Rozhovor s Petrem Hrabalikem (zdroj: ČT24)

Webové stránky Bigbítu s podtitulem Stručné dějiny světového rocku XX. století zprostředkovávají setkání s historií světové rockové hudby. Začínají v padesátých letech černým rhythm&blues a rock´n´rollem a končí stručnou charakteristikou rapu a hip hopu, acid jazzu nebo world music v letech osmdesátých. V podrobných profilech kapel nechybí ani diskografie, a to nejen oficiálních desek, ale i neoficiálních nahrávek.