ČT ovládne Dešťová víla

Praha – Živly, které ovládají zemi – vzduch, oheň, voda a země, provádějí ve světě lidí „pravidelnou inspekci“. Převlečená za chudou ženu cestuje krajem i Dešťová víla, která se dozvídá, že lidé skutečně začali myslet hlavně na peníze, že se vytrácí láska a dobro. Novou romantickou pohádku režiséra Milana Cieslara uvede Česká televize dnes od 20:00 na programu ČT1.

Nová romantická pohádka Dešťová víla, jež vznikla v koprodukci České televize, vypráví o sporu obyčejných venkovanů s nadpřirozenými živly. Na motivy pohádky Theodora Storma ji napsal Jan Mika, režie se chopil Milan Cieslar. „Cesta byla strastiplná, protože jsme pohádku připravovali poměrně dlouho. A také kvůli počasí,“ podotkl režisér. Pohádka je podle jeho slov kouzelná v tom, že přirozeným způsobem říká, abychom se k té přírodě chovali šetrně. „Myslím, že pohádka je tak krásná, stejně jako bylo krásné její natáčení,“ doplnil herec Jakub Gottwald.

Ondra (Jakub Gottwald), syn sedláka Lakoty (Miroslav Donutil), miluje chudou Květušku (Vica Kerekes). Jejich lásce ale sedlák brání. Když se živly po „inspekci“ vrátí ke Slunci, žádají tvrdé potrestání. Slunce, které má lidstvo i přes jeho chyby rádo, se ráznému potrestání brání. Dešťová víla (Lenka Vlasáková) ho tedy požádá, jestli by nemohla lidi potrestat sama - vezme lidem déšť.

Rozhovor s Milanem Cieslarem a Jakubem Gottwaldem (zdroj: ČT24)

Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou. Musí splnit tři těžké úkoly. Ale ani po jejich splnění nemá Květuška s Ondrou vyhráno.