Petr Brukner jen tak fotí

Písek – Na šest desítek portrétů i skupinových fotografií herce Divadla Járy Cimrmana Petra Bruknera si mohou ode dneška prohlédnout návštěvníci Bílých trámů písecké Sladovny. Výstava Jen tak jsem šel kolem… vznikla pro píseckou galerii v cyklu Slavní písečtí rodáci.

„Většina lidí zná Petra Bruknera jako herce Divadla Járy Cimrmana, kde působí od samého začátku. Méně lidí už ví, že také dlouhá léta fotí. Na výstavě jsou k vidění jeho fotografické portréty, které pořídil, když šel zrovna kolem (…) a díky své pohotovosti a fotoaparátu Leica zachytil řadu svých kolegů a známých nejen z divadelního prostředí,“ řekl Richard Kraus, který s Bruknerem výstavu připravil.

Osmašedesátiletý Brukner začal fotit v deseti letech. „To jsem vyfotil asi dvě nebo tři fotky, pak jsem dlouhou dobu nefotografoval, i když fotka byla můj koníček a pořád jsem usiloval o to, stát se fotografem,“ řekl Brukner a dodal, že pak začal fotit až v době, kdy vznikly digitální fotoaparáty a ceny u klasických, na které dodnes fotí, klesly a byly jich plné bazary. Dříve si ho koupit nemohl, protože by na něj neměl.

„První fotku jsem vyfotil na rodinný aparát Roley flex, což byla zrcadlovka mého strejdy. Jako první jsem si koupil Nicon – ty mám asi čtyři, já jsem totiž i sběratel fotoaparátů, a mám i dvě Leicy,“ uvedl.

Považuje se za samouka, amatéra, i když 13 let pracoval jako redaktor v nakladatelství Pressfoto. „Čili já jsem se tam s těma špičkovýma kanonama české fotografie setkal, třeba s panem Sudkem, Hájkem, Brožkem, můj kamarád je Pavel Dias, Honza Reich, co zemřel, oni byli profesionálové, já jsem naprostý amatér,“ dodal. V Pressfotu dělal texty či vybíral snímky k monografiím a připravoval výstavy.

Bruknerovy fotografie ve Sladovně pocházejí z posledních deseti let, jsou černobílé o rozměrech 50 na 40 centimetrů. Asi ze dvou třetin jde o portréty, zbytek jsou fotografie skupinové, většinou z cest Divadla Járy Cimrmana nebo z filmového natáčení. Nechybí tak mezi nimi ředitel divadla Zdeněk Svěrák či Ladislav Smoljak, zachycen je na nich i Jiří Stivín, Josef Abrhám, Ludvík Vaculík a Václav Havel. V Bílých trámech Sladovny defilují i Petr Šabach či Marek Eben anebo Oldřich Kaiser, jenž kolegům předčítá v karavanu při natáčení filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

Petr Brukner se narodil v Písku v roce 1943. Původním povoláním je projektant. Kromě toho, že byl redaktorem pohlednic, stal se i lodníkem na lodi Československé plavby labsko-oderské. V Divadle Járy Cimrmana začínal jako oponář a vypracoval se k hlavním rolím. Objevil se v řadě filmů.