Hudební hody pro příznivce klasiky

Praha – Nejen do Prahy, ale i do regionů zavítají v letošním roce světově uznávané operní hvězdy a přední evropské symfonické orchestry. Koncertní pódia ozdobí pěvci jako Rolando Villazón, Angela Gheorghiuová, Elina Garančová, Marcello Giordani nebo Dmitrij Chvorostovskij. Přijede také pianista Lang Lang i Vídeňská filharmonie s dirigentem Danielem Barenboimem. Zájem operních hvězd o vystupování v Česku se sice stále zvyšuje, jejich koncert ale nevyjde lacino ani pro pořadatele, ani pro posluchače.

Sérii atraktivních galakoncertů zahájí hned 8. ledna sólista newyorské Metropolitní opery (Met), slavný německý tenorista Jonas Kaufmann. Pěvec se do Smetanovy síně pražského Obecního domu vrací po roce. V nejslavnějších operních áriích a písních jej doprovodí Pražští symfonikové pod taktovkou německého dirigenta Jochena Riedera. Lístky jsou podle pořadatelů ještě k dostání.

Konec měsíce bude patřit mladé americké mezzosopranistce Kate Lindseyové, která zazpívá 25. ledna ve stejné koncertní síni. „V Česku bude poprvé. Přivážím pěvce, o kterých si myslím, že jejich kariéra jde nahoru,“ uvedla pořadatelka Alena Nachtigalová. Nadějná pěvkyně se představí v Berliozově písňovém cyklu Letní noci i svých oblíbených „kalhotkových“ rolích. Program zpestří v orchestrálních částech houslista Roman Patočka.

Jonas Kaufmann při koncertě v Praze (leden 2011). Vpravo: dirigent Jochena Rieder
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Tentýž sál ovládne 14. března americká jazzová zpěvačka Dianne Reevesová se svým projektem Strings Attached. Čtyřnásobnou držitelku hudební ceny Grammy pozvali pořadatelé 3. ročníku Jarního Gala pro Struny podzimu.

Poslední březnový den zahraje na donátorském galakoncertu festivalu Dvořákova Praha slavný čínský pianista Lang Lang. Ve Španělském sále Pražského hradu bude v rámci této akce také předána Cena Antonína Dvořáka 2012 za celoživotní přínos hudbě.

Svůj nový projekt Villazónovy poklady (Villazón Treasures) uvede 13. dubna v Obecním domě slavný mexický tenorista Rolando Villazón. Po pěti letech vystoupí v Praze se speciálními aranžemi nejlepších italských belcantových árií. Doprovodí jej komorní Nuevo Mundo Chamber Orchestra.

Elina Garanča jako Carmen v MET
Zdroj: Stránky Eliny Garanči/Ken Howard / Metropolitan Opera

Hned 25. září zavítá potřetí do Prahy slavná mezzosopranistka Elina Garanča. „Bude to nový projekt Láska a utrpení, který se na jaře začne nahrávat. Koncert bude navíc prologem zimního evropského turné. O měsíc později vystoupí (basbarytonista) Ildebrando D'Arcangelo a chystám i (barytonistu) Simona Keenlysidea,“ upozornila ještě promotérka Nachtigalová.

Zajímavé hosty přizvaly do svého programu také festivaly – největší česká přehlídka klasické hudby Pražské jaro chystá například koncert londýnského Symfonického orchestru BBC s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem, Smetanovu Litomyšl zpestří tenorista Marcello Giordani nebo barytonista Thomas Hampson, na Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zavítá barytonista Dmitrij Chvorostovskij a sopranistka Angela Gheorghiuová.

Operní hvězdy Česko láká, ale…

Česko se v poslední době stalo oblíbenou zastávkou světově uznávaných operních pěvců. „Sice tu není dostatečně veliký trh pro prodej nosičů a pro koncerty nebylo v minulosti atraktivní, ale to se teď mění. Myslím, že se pěvci snaží do Prahy dostat a ti, co tu byli, se snaží vrátit,“ domnívá se pořadatelka Alena Nachtigalová.

Pořadatelů je však na trhu málo, což ovlivňuje i ceny vstupenek, které jsou vyšší než v jiných evropských metropolích. „Je to možné jen proto, že tady není konkurence a koncerty jsou absolutně exkluzivní,“ odhaduje hudební publicista Jindřich Bálek. Podle Nachtigalové je příčinou vyššího vstupného nedostatek financí a závislost na velkých sponzorech, které v současnosti omezuje ekonomická recese.

José Cura (uprostřed) při zkoušce Komediantů
Zdroj: ČT24/ČTK

Snad proto se do Prahy nedaří dostat Annu Netrebkovou nebo Roberta Alagnu. Do pravého operního světa se ČR zařadí, až budou světoznámí pěvci pravidelně vystupovat i na zdejších operních scénách. „Tomu se ale spíš zatím vzdalujeme,“ obává se Bálek. „Je škoda, že stálé instituce nemají ani finanční ani organizační prostředky, aby pěvce zvaly do inscenací…“ Nadějnou výjimkou bylo srpnové vystoupení Josého Cury v Leoncavallových Komediantech na českokrumlovském Otáčivém hledišti. Opera bude na festivalu uváděna i letos.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)