Le Havre, subtilní pohádka Aki Kaurismäkiho

Finský režisér natočil další dojemný, lidský film atakující divákovy emoce jemnou stylizací a zvláštní poetikou. Le Havre je natočen Kaurismäkiho typickým letargickým stylem, kdy žerty jsou tak subtilní, že si nemůžeme být jisti, zda jsou jako vtip vůbec míněny, kdy jednoduché kompozice záběrů, precizní a civilní herectví i originální výprava dávají dílu nadčasový nádech.

Režisér zavádí diváka do přístavu Le Havre, který je zasazen do doby neurčité. Nevíme, zda se píše rok 60 či 70 nebo 80. Vnímáme jen atmosféru, která evokuje nejen nostalgii, ale i pocit, že tehdy lidé k sobě měli blíž a zázrak se mohl stát. Kaurismäki vypráví příběh stárnoucího muže, který si čištěním bot vydělává přesně tolik, kolik mu stačí, pomalým tempem a nenápadně skládá jednotlivé scény tak, aby si až s jejich celkem divák poskládal vnitřní, neviděný kontext. 

Čistič bot Marcel Marx je v přístavu svědkem otevření kontejneru s africkými běženci. Jednomu z nich, mladému chlapci, se podaří policii utéct. Schovává se šikovně a odhodlaně, ale Max ho objeví a ujme se ho. Chlapec míří za matkou, která už nějaký čas pracuje v Londýně. Maxův život nezkomplikuje ani tak přítomnost chlapce jako nenadálé onemocnění jeho manželky, která se o domácnost stará s nesmlouvavou až pedantskou pečlivostí. Bez tohoto pevného řádu je Max ztracen zrovna tak, jako africký mladík v cizím světě a přesně tak, jako přísný policejní inspektor, který v sobě nedokáže potlačit lidské, soucitné vlastnosti a pohybuje se v pro něj tak cizím světě lidí z přístavu, kteří ještě oplývají neokázalou, ale samozřejmou lidskostí a tím kazí jeho vyšetřovací záměr. 

  • Le Havre zdroj: CinemArt
  • Le Havre zdroj: CinemArt

Kaurismäki vypráví o zázraku lidské sounáležitosti, kdy tento zázrak přináší další v podobě zázračného uzdravení Maxovy manželky i zázračného, policejním pravidlům odporujícímu skutku přísného inspektora. 

FilmLa Havre Aki Kaurismäkiho je do kin uváděn jako komedie. Je pravdou, že smutnější komedii jsem snad ještě neviděla. Ale přesto nad veškerým smutkem vítězí jistý záblesk optimismu, jenž nepramení z vědomí reality, neboť všichni víme, že zázraky se přeci jenom nedějí. Ale díky umění finského tvůrce se rádi necháme v našem pesimistickém, realistickém pohledu znejistit a na konci šťastně, dobrovolně a bez výhrad přijímáme režisérovo řešení. Vždyť, co kdyby přece…? 

Le Havre (Finsko) - režie: Aki Kaurismäki, hrají: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, Blondin Miguel, Elina Salo,  Evelyne Didi, a další. 

Distributor v ČR: CinemArt. Česká premiéra 5. ledna 2012.