Meryl Streepová už má Zlatého medvěda jistého

Berlín – Čestného Zlatého medvěda si z letošního Berlinale odveze americká herečka Meryl Streepová. Sošku, která se uděluje jako ocenění za celoživotní dílo, převezme při uvedení svého nejnovějšího filmu – životopisného snímku Želená lady, v němž ztvárnila bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou. V českých kinech se film bude promítat od 1. března.

„Její talent má rozmanité polohy, takže může s naprostou lehkostí přecházet z dramatických rolí do komediálních,“ vysvětlil volbu Streepové ředitel festivalu Dieter Kosslick. Železná lady je poslední v předlouhé řadě jejích rolí, poslední ale rozhodně není svým významem.

Kolem angažmá herečky ve filmu o ikoně pravicové politiky se strhla vášnivá debata mezi kritiky. Jedni Streepové vyčítají, že jako liberálka hraje dámu až militantních konzervativních názorů a že tak ztrácí důvěryhodnost; druzí naopak vyzdvihují její herectví, které dokáže překonat i tak silnou a zdánlivě nepřekonatelnou vnitřní překážku. Za roli Thatcherové byla Streepová už nominována na Zlaté glóby.

Reportáž Petra Fischera a Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Na Berlinale nebude světoznámá herečka oceněna poprvé. V roce 1999 na německém festivalu dostala cenu za výjimečný herecký výkon ve filmu Jediná správná věc, kde hraje ženu nemocnou rakovinou, která se snaží na poslední chvíli urovnat vztah s dcerou a manželem. O čtyři roky později ji spolu s Julianne Mooreovou a Nicole Kidmanovou vyneslo ocenění drama Hodiny režiséra Stephena Daldryho.

Berlinale letos kromě Železné lady uvede i další snímky z kinematografie Maryl Streepové, včetně dvou, za něž získala Oscara – Sofiinu volbu a Kramerová versus Kramer. 62. ročník mezinárodního filmového festivalu se bude v Berlíně konat od 9. do 19. února.

Festival zahájí Rozloučení s královnou

Letošní ročník Berlinale zahájí světová premiéra francouzského historického filmu o prvních dnech Velké francouzské revoluce Les Adieux à la reine (Rozloučení s královnou). Snímek režiséra Benoîta Jacquota je adaptací stejnojmenného románu francouzské spisovatelky Chantal Thomasové.

Rozloučení s královnou / Les adieux à la reine, režie: Benoît Jacquot
Zdroj: ČT24/Lumière

V příběhu, jenž nahlíží na revoluční události z pohledu služebnictva na dvoře Ludvíka XVI. ve Versailles, ztvárnila hlavní roli královny Marie Antoinetty Diane Krugerová. Film byl zařazen do oficiální soutěže Berlinale, jehož hlavní porotě bude předsedat britský filmař Mike Leigh. Loni berlínský festival zahajoval vysoce oceňovaný film bratří Coenů Opravdová kuráž. Ten byl právě uváděn do amerických kin.