Český lev zvítězí láskou nad mayským proroctvím

Praha – Ve znamení lásky a růží se ponese nominační večer Českého lva, který 4. února z pražského kina Lucerna zprostředkuje v přímém přenosu i Česká televize. Moderátory nominací budou Jakub Žáček a Ester Kočičková, oba už zkušenost se lvím nominačním večerem mají.

„Chystáme velkou projekci přes celé jeviště, chceme stavět na zpomalených záběrech, abychom tu dnešní superrychlou dobu alespoň nějak zbrzdili. Proto i upoutávka na nominační večer bude zpomalená a bude plynout pomaleji než cokoliv jiného, co je dnes v televizích k vidění,“ prozradil tradiční režisér večera Petr Vachler.

Publikum se navíc prý může těšit na růže jako symbol lásky, trpělivosti, krásy a vítězství. „Důvodů bylo několik,“ osvětlil volbu této květiny Vachler. „Ten první a nejdůležitější je fakt, že když jsem si procházel loňskou kolekci českých filmů, kteří se ucházejí o Českého lva, zjistil jsem, že téměř v každém z nich hraje láska velmi důležitou nebo dokonce hlavní roli. Druhý důvod je jasný, jestli má něco šanci zvítězit nad proroctvím mayského kalendáře, pak jedině láska.“

Moderátoři nominací původně navrhovali o něco temnější témata – Jakubu Žáčkovi by se prý líbila nenávist, což ale, uznává, by bylo divácky zřejmě nepřijatelné, Ester Kočičková byla konečné verzi blíž – přemýšlela o konci světa.

„Příhodnější téma by to bylo, ale takhle jdeme proti konci světa láskou, což se mi zdá v pořádku,“ podotkla moderátorka a šansoniérka. „Láska je natolik mnohotvárná, že bychom všechny její podoby nikdy nemohli vyčerpat, proto se zaměříme jen na lásku klasickou, tedy partnerskou tak, abychom do těch obývacích pokojů vnesli ještě nějaké naděje po těch letech,“ dodala ještě v souvislosti s večerem. „Třeba svým výstupem a výběrem hostů docílíme toho, že se ti dva doma u televize budou mít ještě radši než před třiceti lety, když se seznámili,“ doufá.

Moderátoři nominačního večera Českého lva 2011
Zdroj: ČT24/VAC

Nominace na nejlepší české kinematografické počiny loňského roku budou vyhlášeny 4. února. Stejně jako loni bude v kategoriích zveřejněno pět nominací, které se o finálovém večeru zúží na tři. Devatenáctí držitelé Českých lvů budou známi 3. března. Stejně jako nominační večer i vyhlášení přenáší v přímém přenosu Česká televize.