Zemřel Josef Hejzlar

Praha – V pražské nemocnici na Karlově náměstí zemřel sinolog, historik umění, překladatel a publicista Josef Hejzlar. Bylo mu 84 let. V loňském roce získalo jeho poslední dílo, kniha Na řece, kterou napsal se svou manželkou Taj-ťün, Literární cenu Knižního klubu. Manželé Hejzlarovi se stali první autorskou dvojicí, která tuto cenu získala.

Josef Hejzlar se narodil v roce 1927 po absolvování VŠUP pokračoval ve studiích na Pekingské univerzitě a Akademii umění v Pekingu, studia zakončil na UK v Praze. Ve své profesní dráze se věnoval především asijskému umění. Za monografii Čchi Paj-š´ (1970) získal cenu nakladatelství Odeon. Doma i v zahraničí vydal řadu knih o čínském a východoasijském umění.

Se svou ženou se věnoval rovněž překladatelské činnosti. Přeložili čínskou poezii a sestavili knihu čínských rčení a přísloví. K jeho posledním publikacím patří monografie Čchi Paj-š´ a jeho slavní žáci (v česko-čínské verzi) a Čínská krajinomalba v české verzi.

„První rande jsme měli na troskách starého paláce, který zničilo osm armád. Nezůstalo tam nic, jen pár mramorových ozdob. A bylo tam zakázáno chodit. Pro mě je to symbolická záležitost, protože je to opak toho, co dělám přes padesát let: pracuju na sblížení evropské a čínské kultury, protože je pokládám za největší v celých lidských dějinách. A to je také má největší radost. A děje se to i u mě doma, protože moje žena je z Číny. Je to nádherná, romantická a také realistická situace.“

/z dokumentu vnučky Elišky Život je nepřetržitý proud/