Dvanáct mužů se hněvá i v Pardubicích

Pardubice - Strhující příběh ze soudního prostředí o hledání viny a odpovědnosti Dvanáct rozhněvaných mužů je známý především z filmu Sidneyho Lumeta, v němž si zahrál i Jiří Voskovec. V divadelní podobě se na jevištích, včetně českých, objevil mnohokrát. Od 7. ledna titul do svého repertoáru zařadilo i Východočeské divadlo v Pardubicích.

V divadelní hře porotci rozhodují ve zdánlivě jasném případě. Přesto se mezi skupinou mužů najde jeden, který rozpoutá diskusi. Fakta ztrácejí svou jednoznačnost, padnou nové otázky a objeví se další souvislosti. Začíná souboj 12 mužů rozhněvaných pro pravdu, vlastní ješitnost, sobectví i etické a přízemní důvody. Argumenty porotců obrací pozornost od případu obžalovaného k životům a povahám těch, kteří soudí.

„Dvanáct porotců rozhoduje o vině, nebo nevině obžalovaného a při tom se představují jejich charaktery,“ uvedl režisér inscenace Petr Kracik. Za pravdu mu dává i herec Petr Kostka, který v představení v pardubickém divadle hostuje. „Hra není pouze o tom, jaký porotci vynesou rozsudek, ale o jejich charakterech, které v krizových momentech odhalí. Není to o napětí,“ domnívá se.

Sám hraje porotce, jehož charakter není zcela jasný, a důležité je proto herecké umění jeho představitele. Možná i proto Kostka nabídku pardubické scény s chutí přijal. „Nová hra a nová role se mi jeví jak bazén se studenou vodou, do které se musí hupsnout. S pardubickými kolegy se už několik týdnů vesele dopoledne co dopoledne v té chladné vodě cachtáme. A baví nás to. Sršíme nápady, takže se zdá, že nás to naše vzájemné setkání osvěžilo všechny,“ prohlásil před premiérou Kostka, který se v inscenaci Východočeského divadla představí poprvé.

„Důležitá je typologie herců, každý musí být jiný,“ dodal k výběru obsazení režisér Petr Kracik. V rolích dalších jedenácti porotců se představí Petr Dohnal, Josef Pejchal, Ladislav Špiner, Jan Musil, Radek Žák, Josef Vrána, Jan Hyhlík, Pavel Novotný, Jiří Kalužný, Alexandr Postler v alternaci Zdeňka Rumplíka a hostující František Švihlík.

Dvanáct rozhněvaných mužů
Zdroj: Východočeské divadlo Pardubice/Jiří Sejkora

Původně televizní hru Reginalda Rosea si pro svůj celovečerní filmový debut vybral v roce 1957 americký režisér Sidney Lumet. Získal za něj tři nominace na Oscara a vyhrál berlínský festival. Do českých kin se snímek dostal o tři roky později. Zajímavý byl tehdy i tím, že jednoho z porotců ztvárnil Jiří Voskovec, který po komunistickém převratu v roce 1948 emigroval.

Po celosvětovém úspěchu filmu napsal Rose i divadelní hru, která se už na českých jevištích objevila. Naposledy měla premiéru na podzim 2010 v Divadle Radka Brzobohatého, kam na ní pražští diváci také mohou ještě zajít.