Jak je důležité míti Love

Praha - O lásce, o penězích, ale i o lásce k penězům vypráví nový slovensko-český koprodukční film Love. Snímek mladého režiséra Jakuba Kronera, který se stal ve své domovině diváckým hitem loňského roku, vznikl za rekordně krátkou dobu. Příběh z bratislavského sídliště Petržalka byl totiž napsán hercům takříkajíc na tělo. Kdyby některý z nich roli odmítl, film by se zkrátka netočil.

Novému snímku čtyřiadvacetiletého režiséra nelze upřít autenticitu. Jakub Kroner i většina představitelů hlavních rolí vyrůstali v Bratislavě, kterou tak znají „ako své topánky“. „Na každém břehu Dunaje je to jiné (na jednom je Petržalka a na druhém Staré Město). Kromě toho nemáme stejné životní osudy. Nicméně jedno máme společné: problém sehnat práci, která by nás bavila, a problém naplánovat si život, když nevíme, jaký bude další den. Ale určitě si ho naplno užíváme,“ odpovídá herec Jakub Gogál na otázku, jak se žije mladým lidem v Bratislavě.

Podobné problémy mladých se neodehrávají jen na sídlišti slovenské metropole, tvůrci filmu proto doufají v podobný úspěch a ztotožnění se snímkem i v České republice. A to i přesto, že neuvažují o českém dabingu. K porozumění slovenštině podle nich dnešním českým teenagerům pomohly talentové soutěže (jeden z jejích porotců by byl jistě potěšen frekvencí slovního spojení Čo ti jebe, které se ve filmu objevuje nesčetněkrát). Jednu z rolí mimo jiné ztvárnila i zpěvačka Tina, v Čechách známá jako moderátorka. O ústřední píseň k filmu se pak postarala Dara Rolins.

Milostné drama ze současné Bratislavy

Hlavní hrdina Maťo (Michal Nemtuda) bydlí společně s kamarádem Tomášem (Jakub Gogál) na bratislavském sídlišti. Dennodenně se pohybují na hranici zákona, živí se totiž krádežemi aut. Maťovi ale jednoho večera vstoupí do života studentka Veronika (Kristína Svarinská), do níž se zamiluje, v lecčem jí ale neříká pravdu. Ta se nakonec za dramatických okolností provalí… 

Lovestory se odehrává na pozadí současných problémů, jako je hledání práce, drahé pronájmy, korupce na vysokých školách či špatně placené zaměstnání a málo peněz. A nejen touha po lásce, ale i ta po penězích dokáže člověka na pomezí puberty a dospělosti přivést do nelehkých situací. Z prostého „autíčkáře“ se pak může stát i něčím horším, s čím se jen tak nějaké svědomí nevyrovná.

Filmem Love naplnil Jakub Kroner ve slovenských kinech očekávání filmového hitu a snímek se okamžitě zařadil k vůbec nejnavštěvovanějším filmům na Slovensku po roce 1990. Nečekaný a mimořádný úspěch zaznamenal mladý režisér v kinech již v roce 2007 se svým debutem Bratislavafilm. „Chtěl jsem ukázat, že téma je často silnější než zpracování a že mladí diváci se chtějí dívat na filmy ze současnosti,“ dodává Kroner.

Love/Lóve: milostné drama (2011), 90 min, do 12 let nevhodné. Scénář a režie: Jakub Kroner. Kamera: Mário Ondriš, hudba: Lukáš Kobela, střih: Otakar Šenovský. Hrají: Michal Nemtuda, Kristína Svarinská, Jakub Gogál, Dušan Cinkota, Tina, Samuel Spišák, Zuzana Porubjaková, Roman Luknár, Ady Hajdu, Luboš Kostelný. V kinech od 12. ledna.