Buzní kříž konzervativci unést nemusí

Praha – Na stereotypy spojené s homosexuály upozorňuje v koncentrované formě nová hra v pražském centru současného umění MeetFactory. Divadelní hra Buzní kříž popisuje divoký život polských homosexuálů v 70. a 80. letech.

Inscenace vychází z kontroverzního polského románu Chlípnice, který před několika lety vyvolal u konzervativců velké pobouření. Příběh se s nadsázkou staví do opozice právě proti rigidnímu konzervatismu. Scénář hry podle knihy Michala Witkowského napsal Jan Horák spolu s Miroslavem Bambuškem, který divadelní adaptaci také režíroval.

Buzní kříž si hraje s otázkami morálky a chlípnosti. Extrémně explicitní sexualita je tu ale pouze symbolem věčně přítomné kontroverze. Příběh sám o sobě je pouhou vzpomínkou na zašlou undergroundovou homosexuální scénu. „Je to z 80. let, takže spíš taková nostalgická reminiscence než pravdivý obraz toho, jak je to teď,“ potvrdil Karel Dobrý, který spolu s Romanem Zachem a Tomášem Jeřábkem v inscenaci hraje.

Buzní kříž (autoři: Jan Horák a Michal Bambušek)
Zdroj: ČT24/MeetFactory

První část uvedené inscenace je rozhovorem dvou starých „buzen“ s mladým novinářem, druhá je fragmentární koláží historek, osudů i několika svérázných genderových teorií. Hlavní hrdinové popisují svět zaniklé wroclavské holandy – parku, kde se v 80. letech scházeli homosexuálové –, svět plný sexu na veřejných záchodcích, v kasárnách a parcích.

Witkowského postavy nejsou spořádanými emancipovanými gayi. Smyslem jejich života je sex, jsou to narkomani sexu, jejichž primárním cílem je lov opilých „heteráků“. „Je to o způsobu života, který je pozorohudný a maximální a je nám blízký. Žijeme třeba stejné životy a jsme heterosexuálové,“ dodává Bambušek, který na sebe upozornil především cyklem site-specific projektů Cesty energie.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Buzní kříž je poslední inscenací dramaturgie experimentální činohry Divadla MeetFactory, kterou zde od začátku roku 2008 vytvářel Jan Horák (dramaturgie, spoluautor scénáře). Od února 2012 bude mít divadlo nového dramaturga. S Bambuškem (spoluautor scénáře, režie, scéna) spolupracoval Horák už potřetí.

Premiéru měla hra v MeetFactory 13. ledna. Nejbližší repríza: 8. února.