Slavná verneovka opět na divadelní scéně

Opava – První letošní premiérou ve Slezském divadle v Opavě je činohra „Cesta kolem světa za 80 dní“. Francouzští čtenáři četli poprvé napínavé dobrodružné příhody Angličana Fogga ve fejetonech časopisu Le Temps už v roce 1872. V krátké době si Verneův román a divadelní hra podle něj napsaná získaly spoustu obdivovatelů nejen ve Francii. Svědčí o tom mimo jiné i nadšené články Jana Nerudy v Národních listech v roce 1876, kdy se zmíněná hra objevila na české scéně a sklidila veliký úspěch.

Známou verneovku v Opavě režíruje Rostislav Pospíšil, který rovněž navrhl scénu a kostýmy. Představení je určeno jak malým tak dospělým divákům. „Puritánsky jsem se držel původní dramatizace Verna, protože on tam má úžasnou věc, využívá totiž filmové střihy, ačkoli v té době po filmu nebylo ani vidu ani slechu,“ upozornil režisér. 

Inscenaci pojali tvůrci poetikou naivních umělců. Podle režisérových slov, by představení mělo oscilovat mezi připomínkou knižní ilustrace z verneovky a osobitou kreací desetiletého kluka, který si svět dobrodruhů sám představuje. 

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Vernova Cesta kolem světa za osmdesát dní (1873) se díky napínavému ději a spádu vypravování stala ihned po vydání jednou z nejoblíbenějších Vernových knih. Do češtiny byl román přeložen již roku 1873 jako druhá Vernova kniha. Foggova dobrodružství se dočkala mnoha filmových i divadelních ztvárnění, mezi nimiž stojí za připomínku jedno z prvních z roku 1956 (USA) režiséra Michaela Andersona, kdy v roli Philease Fogga diváci viděli Davida Nivena, film získal pět Oscarů.

  • Cesta kolem světa za 80 dní zdroj: ČT24
  • Cesta kolem světa za 80 dní zdroj: ČT24

Zatím poslední filmová adaptace vznikla v roce 2004 rovněž v USA, režii měl tentokrát Frank Coraci, roli Philease Fogga ztvárnil Steve Coogan a v roli Passepartouta se předvedl Jackie Chan.