Začíná Sundance. Češi na něj dovezli Čtyři slunce

Park City – V americkém Utahu startuje další ročník přehlídky nezávislého filmu Sundance. Tentokrát i s českou účastí v jedné ze soutěžních sekcí. Novinku Bohdana Slámy Čtyři slunce, která vznikla v koprodukci České televize, čeká na desetidenním festivalu světová premiéra. Celkem Sundance promítne přes 110 titulů, mnohé z nich – hrané i dokumentární – věnují pozornost ekonomickým tématům.

Čtyři slunce jsou zařazeny v sekci pro světový hraný film. V tuzemských kinech se příběh o rodinné krizi a hodnotě rodinných vztahů objeví 8. března. „Není to nic tajemného – popisování života čerpané z každodenních zkušeností. Takže je možná šance zaujmout někoho i z jiné kultury,“ popsal svůj počin Sláma a zároveň se pokusil odhadnout šance v Sundance uspět.

Sláma se na Sundance objevil již v roce 2009 se snímkem Venkovský učitel. Tehdy se dostal do nesoutěžního výběru deseti zajímavých režisérů „10 Directors to Watch“. Sestavují jej každý rok redaktoři filmového magazínu Variety, podle nichž jde o deset výjimečných režisérů, jejichž filmy stojí za to vidět.

Aňa Geislerová a Igor Chmela ve filmu Bohdana Slámy Čtyři slunce
Zdroj: ČT24/Falcon

V sekci pro světový hraný film má Sláma letos třináct konkurentů. "Je tu spousta filmů, o kterých se mluví, ale opravdu věřím tomu, že Čtyři slunce mohou uspět. Co vím od lidí tady z festivalu, tak se na snímek těší a je to jejich silný kůň," informoval přímo ze Sundance výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha, který v Utahu spolu s programovým ředitelem Karlem Ochem vytipovávají snímky pro tuzemskou filmovou přehlídku.

Sundance letos nabídne přes 110 snímků, vybraných z více než 4000 přihlášených filmů, z 31 zemí světa. „To zásadní pro svět filmu a obchod s filmy jsou premiéry amerických snímků a jejich soutěž,“ podotkl Mucha. Letošní program věnuje ve zvýšené míře pozornost ekonomice, a to jak v hraných titulech, tak v dokumentech.

„Je tu několik snímků, které reflektují současnou ekonomickou situaci,“ potvrdil Mucha. „Například výrazný dokument Queen of Versailles, který vypráví příběh bohatého realitního magnáta. Tento člověk se navíc soudí kvůli citaci, kterou festival uvedl k filmu do katalogu.“

Kromě tohoto titulu uvidí návštěvníci například thriller Arbitrage (Arbitráž) režiséra Nicholase Jareckiho. Richard Gere v něm ztvární podvodného magnáta z hedgeového fondu. Dokument Detropia zase nabídne pohled na vzestup a pád kdysi hrdého centra amerického automobilového průmyslu Detroitu. Snímek We're Not Broke (Nejsme na mizině) pak zkoumá, jak se velké firmy vyhýbají placení daní, a prokládá to záběry dokumentujícími protestní hnutí Occupy Wall Street.

Sundance Film Festival
Zdroj: ISIFA/Anna Webber / Getty Images

Ze zavedených filmařů se letošní přehlídky například účastní režisér Spike Lee, který tu představí své nové drama Red Hook Summer, ve které si zopakuje postavu, již ztvárnil ve svém zřejmě nejslavnějším filmu Jednej správně z roku 1989. Režisér Stephen Frears pak na Sundance uvede snímek Lay The Favorite s tématem sportovních sázek s Brucem Willisem v hlavní roli.

Filmový festival Sundance se poprvé konal v roce 1978 a u jeho zrodu stál herec a režisér Robert Redford. „Je zakladatelem Sundence Institutu, což je velká organizace, v níž je filmový festival jen jedna část. Přítomný je vždy na prvním festivalovém dni, pak se dvakrát třikrát ukáže, jinak tu není. Zve ale k sobě na ranč do Sundance režiséry, myslím, že je letos mezi nimi i Bohdan Sláma,“ uvedl k Redfordově účasti na organizaci a chodu přehlídky Kryštof Mucha.

Sundance 2012 potrvá do 29. ledna. Kromě filmů nabídne i hudební vystoupení, například Lou Reeda či Patti Smithové.