Metallica v Česku připomene své „černé“ album

Praha - Americká metalová skupina Metallica vystoupí 7. května v Synot Tip Aréně v Praze Vršovicích. Populární kapela na koncertu pod širým nebem zahraje skladby ze svého legendárního „černého“ alba z roku 1991 na počest 20 let od jeho vydání.

Do Prahy se Metallica vrací po čtyřech letech. V České republice se metalová legenda, která se z undergroundových začátků dostala do pozice obletovaných rockových hvězd, představila již několikrát, naposledy v roce 2010 před 40 tisíci diváky při koncertě v Milovicích na Nymbursku. Její vystoupení zakončilo festival Sonisphere. Posluchači na něm měli možnost vidět celou velkou trash metalovou čtyřku, kterou vedle Metalliky tvoří Megadeth, Slayer a Anthrax.

Metallica, která na hudební scéně působí od počátku 80. let, je v České republice velmi populární. Prodala zde například přes 20 tisíc nahrávek svého alba Death Magnetic, které se v tuzemsku stalo druhou nejúspěšnější zahraniční deskou roku 2008. Před čtyřmi lety při svém pátém koncertu v České republice nadchla vyprodaný stadion Slavie v Edenu (dnes Synot Tip Aréna), kam podle pořádající agentury Live Nation dorazilo 35 tisíc lidí. Poprvé se Metallica představila tuzemským příznivcům před 20 lety v Brně.

Prodej vstupenek na květnový koncert začne v pátek. Ještě před tím si je mohou koupit členové fanklubu skupiny a pořadatelské agentury. Cena lístků je 1490 až 2490 korun. Jako předkapela zahraje francouzská heavymetalová formace Gojira.

Dvacáté výročí svého zřejmě nejslavnějšího alba oslaví Metallica také velkolepým koncertem na pařížském stadionu Stade de France. Kapela tam odehraje 12. května v celku všechny písně desky. Koncert se uskuteční poněkud opožděně, protože „černé album“ vyšlo už v srpnu roku 1991.

Pro kapelu zaznamenalo obrovský komerční úspěch. V USA se ho prodalo více než 15 milionů kopií, 22 milionů pak celosvětově. Stalo se 25. nejprodávanějším albem v USA a nachází se na něm jedna z nejznámějších skladeb Metalliky Nothing Else Matters s nečekaným orchestrálním aranžmá Michaela Kamena.

Na zatím poslední nahrávce z konce loňského roku s názvem Lulu Metallica spolupracuje s hudebníkem Lou Reedem, album má celkem deset skladeb.