Tři knižní tipy Petry Soukupové

Za napínavé a dobře napsané označila všechny své tři knižní tipy spisovatelka Petra Soukupová. Napětí prý nechybí ve „skandálním“ debutu Boxer, brouk, v němž se prolínají dvě časové roviny podobně jako v zástupci severské detektivky - Číňanovi. Fantastická kniha lidských tajemství pro změnu nabídne správnou míru bizarnosti.

Sophie HANNAHOVÁ / Fantastická kniha lidských tajemství
(Argo, překlad Lucie Mikolajková a Martin Mikolajek, 298 Kč)

Anotace: Postavy deseti povídek britské autorky se dostávají do zapeklitých situací, které zpočátku vypadaly obyčejně, postupně se ale stáčí naprosto nečekaným a někdy až mysteriózním směrem, jehož součástí je zlo. Petra Soukupová o knize: Dobře napsané povídky o partnerských i rodinných vztazích, trochu smutné, trochu bizarní, ale ve správné hranici tak, aby ještě nebyly moc divné. Ve většině povídek byla navíc dobrá pointa.

  • Sophie Hannahová / Fantastická kniha lidských tajemství zdroj: ČT24
  • Ned Beauman / Boxer, brouk zdroj: ČT24

Henning MANKELL / Číňan
(Host, překlad Helena Stiessová, 349 Kč)

Anotace: Román zavedeného švédského spisovatele. Zapomenutý kout děsivě klidné a opuštěné vesničky vydá tajemství o zapomenutém masakru a soudkyně, kterou s místem spojují rodinné vazby, se po něm vydává pátrat na vlastní pěst. Petra Soukupová o knize: Číňana jsem začala číst se stejným očekáváním jako ostatní severské detektivky. A ono to tak ze začátku i bylo, ale pak se to překlopilo do dlouhé vsuvky historického románu o Číně a Americe 19. století, to mi připadalo zajímavé. I konec je trochu jiný, než severské detektivky mívají, je to spíš thriller.

Knižní tipy Petry Soukupové (zdroj: ČT24)

Ned BEAUMAN / Boxer, brouk
(Odeon, překlad David Záleský a Markéta Záleská) 

Anotace: Debut mladého britského autora žijícho v New Yorku je uváděn jako jistým zvráceným způsobem zábavný, bizarní i šokující. Příběh, vycházející v edici nakladatelství Odeon Světová literatura, se inspiruje komiksem nebo až filmovým stylem vyprávění. Petra Soukupová o knize: Tváří na první pohled skandálně. Otevírají se v ní témata jako sbírání nacistických relikvií a homosexuální vtahy v Anglii 30. let. Ale ve skutečnosti tak skandální není. Prolínají se v ní dvě časové roviny: v té přítomné je to detektivka, v té minulé pohled do britské společnosti sympatizantů s nacismem v roce 1936.