V Boleslavi přijde na Havlovu Vernisáž Pět tet

Mladá Boleslav – Městské divadlo Mladá Boleslav 10. února uvede v podstatě ve světové premiéře dvě aktovky Václava Havla Vernisáž a Pět tet. Vernisáž napsal Havel v 70. letech minulého století, a protože se ukázala značně aktuální i pro současnost, autor se k ní po 35 letech vrátil a dopsal pokračování s názvem Pět tet. Zatím byly obě hry v jednom večeru představeny pouze jako festivalové scénické čtení (festival Divadelní svět Brno 2010 s reprízou na festivalu Divadlo evropských regionů Hradec Králové 2010), v Mladé Boleslavi budou mít svou světovou jevištní premiéru.

Ve Vernisáži za manželským párem Michalem a Věrou přichází na návštěvu spisovatel-disident Bedřich. Manželé na něj chtějí udělat dojem a začnou se předvádět. Jejich exhibice karikuje lidské odcizení, snobství, prázdný, povrchní život založený na konzumu a zaměřený na pouhé hromadění majetku. 

„Je až dráždivé pozorovat posun autorského stylu i nový pohled na staré téma. Konfrontují se životní pocity a jakési zásadní záměry, co s tím životem,“ upozornil režisér inscenace Ivo Krobot. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Jednoaktovku Pět tet napsal Havel v roce 2010 pro brněnský festival. Věnoval ji dramaturgovi Petru Oslzlému. „Dramaturgův úkol v případě inscenování her Václava Havla je jeden a nejdůležitější - a to je dbát o to, aby ten text byl pokud možno co nejpřesněji interpretován,“ prohlásil při zkoušce v Mladé Boleslavi Petr Oslzlý. 

Mladoboleslavské divadlo chce uvedením inscenace splatit dluh, který vůči Havlovi cítí, žádnou z jeho her totiž ještě nikdy nepřipravilo. „Tak jsme se těšili, že připravíme tuto premiéru a že přivítáme autora na premiéře, bohužel osud to rozhodl jinak,“ smutně komentoval ředitel divadla František Skřípek. 

  • Václav Havel / Vernisáž (zkouška) zdroj: ČT24
  • Václav Havel / Vernisáž (zkouška) zdroj: ČT24

Václav Havel: Vernisáž / Pět tet – Městské divadlo Maldá Boleslav. Dramaturgie - Petr Oslzlý, scéna  - Václav Špale, kostýmy  - Alice Novotná – Lašková, pohybová spolupráce  - David Strnad, hudba a hudební dramaturgie - Lubor Šonka. Režie  - Ivo Krobot. Hrají - Petra Nakladálová, Roman Teprt, Petr Halíček, Lubor Šonka. 

Premiéra 10. února 2012