David Koller vystoupí třikrát se symfonickým orchestrem

Praha - Bubeník a zpěvák David Koller se svou kapelou připravil tři vystoupení s Agon Orchestra, symfonickým orchestrem specializovaným na soudobou hudbu. Pod vedením dirigenta, skladatele a uměleckého šéfa plzeňské opery Petra Kofroně, který byl producentem poslední Kollerovy desky Teď a tady, společně zahrají 26. března v pražské Státní opeře, 1. dubna v Janáčkově divadle v Brně a 5. dubna v plzeňské Velké synagoze.

„Už delší dobu jsem si říkal, že bych chtěl pracovat s někým odjinud. Michal Nejtek, který hraje v Agonu a aranžoval dvě opery s The Plastic People Of The Universe, mi jednou půjčil album Psích vojáků a Agonu. U posluchačů úplně propadlo, ale já jím byl nadšen. Aranžoval ho Petr Kofroň, který s ním udělal přesně to, co jsem si představoval,“ uvedl Koller.

David Koller s hudbou začínal jako dítě ve sboru Bambini di Praga. Za bicí si poprvé sedl ve čtyřech letech, postupně se naučil i na housle, klavír a trumpetu. Hrál v Jasné páce, na kterou dopadly zákazy komunistického režimu, a postupně vystupoval například s Lubošem Pospíšilem, Leškem Semelkou, skupinou ZOO a pak na několik let zakotvil v Žentouru Janka Ledeckého.

V roce 2005 Koller opustil úspěšnou Lucii a dal se na sólovou dráhu. Loni vydal své třetí sólové album s názvem Teď a tady a získal Cenu Anděl v kategorii zpěváků.

Na připravovaném koncertu nazvaném David Koller versus Agon Orchestra zazní známé hity Kollera v symfonické podobě v dosti vzdálených coververzích. Předprodej vstupenek bude zahájen 5. února.

Symfonický orchestr Agon Orchestra, se kterým David Koller vystoupí celkem na třech koncertech, vznikl v roce 1983 jako platforma pro tehdy nastupující generaci mladých českých skladatelů. Ti chtěli svou činnost vyvíjet nezávisle na tehdejším kulturním establishmentu. Kromě jejich hudby uváděl soubor řadu českých premiér stěžejních děl skladatelských osobností ze zahraničí - Johna Cagea, Arvo Pärta, Steva Reicha, Philipa Glasse a dalších.