Filmový fond bude o 150 mil. chudší

Praha - Fond na podporu a rozvoj kinematografie bude mít letos kvůli změně financování k dispozici zhruba 100 milionů korun, výrazně méně než loni. Z příjmů mu totiž vypadne asi 150 milionů korun. Znamená to mimo jiné skromnější příspěvky filmařům, pořadatelům filmových festivalů nebo majitelům či provozovatelům lokálních kin, kteří plánují digitalizaci sálů.

„Z fondu jdou peníze jednak na jednotlivé projekty, na podporu filmařů, na distribuci kinematografických děl, na výrobu filmů, na technický rozvoj, na digitalizaci, na podporu filmových festivalů a podobně. Propad 150 miliónů bude skutečně citelný, i když máme i jiné zdroje, které existují ze zákona o státním fondu, ale ty jsou mnohem menší. Vycházejí z příplatku k ceně vstupného, které hradí provozovatelé kin, dále to jsou dotace ze státního rozpočtu. Jsou to prostředky, u kterých máme určitý odhad, kolik bychom měli získat v tomto roce, jedná se o zhruba 100 miliónů korun, ale propad z reklamy ČT bude stále chybět,“ upozornila v rozhovoru pro ČT24 Jitka Meklešová z ministerstva kultury.

Loni fond rozdělil 200 milionů korun, předloni to bylo dokonce 225 milionů korun. Nižší letošní rozpočet je důsledkem toho, že fond už nedostává peníze z reklamy České televize (ČT), ale dostane dvě procenta z čistých ročních tržeb komerčních stanic. Jenže zatímco poslední příspěvek z ČT přišel na konci listopadu, peníze od komerčních televizí fond dostane až v létě příštího roku. „Peníze by fondu mohly dojít někdy na konci října,“ řekla deníku Helena Uldrichová z Asociace producentů v audiovizi.

Problémy s vyplácením peněz by se mohly týkat zejména projektů, kterým rada fondu schválila příspěvky již loni. V některých případech by mohlo dojít i k pozdržení splátek. „Rada by měla rozdělovat prostředky tak, aby nenastal problém s cash flow. V případě nouze budeme jednat s ministerstvem financí o půjčce 50 milionů korun,“ sdělila ředitelka odboru média audiovize na ministerstvu kultury Helena Fraňková. Dosud fond měsíčně vyplácel pět až 27 milionů korun.