Radokovy ceny míří do Divadla v Dlouhé a Pražského komorního

Praha – Při večerním předávání Cen Alfréda Radoka za inscenační výkony v roce 2011 zazněl třikrát název pražského Divadla v Dlouhé. Na základě hlasování více než osmi desítek kritiků a publicistů spolupracujících s časopisem Svět a divadlo získalo v jubilejním dvacátém ročníku toto prestižní ocenění za inscenaci hry Paula Claudela Polední úděl v režii Hany Burešové. Herečka Helena Dvořáková za ni převzala Radokovu cenu za ztvárnění role Ysé a Martin Černý za návrh scény.

„Napřed se chci omluvit těm, které výsledek zklamal. Na druhou stranu jsem moc ráda, že se našlo tolik příznivců Claudela a naší inscenace,“ komentovala výsledek režisérka Hana Burešová. „Jsem ráda. Myslím si, že ten výkon si zaslouží cenu,“ prohlásila Herečka Helena Dvořáková s nadsázkou a poděkovala Haně Burešové, že s ní roli „upekla“.

Hana Burešová
Zdroj: ČT24

Už potřetí se divadlem roku stalo Pražské komorní divadlo Dušana Davida Pařízka; úspěšný soubor působící v Divadle Komedie musí prostor k 31. červenci kvůli nedostatečné podpoře pražského magistrátu opustit. Herec Martin Pechlát si odnesl ocenění za výkon v inscenaci Legenda o svatém pijanovi, kterou na tomto jevišti nastudoval David Jařab.

Českou hrou roku se stali Jedlíci čokolády Davida Drábka, které uvedlo v autorově režii královéhradecké Klicperovo divadlo v dramaturgii Markéty Bidlasové. Radokovou cenou za hudbu byl odměněn Miloš Štědroň - tvůrce hudebního doprovodu k inscenaci Leoš aneb Tvá nejvěrnější, kterou v režii a úpravě Vladimíra Morávka připravilo brněnské Divadlo Husa na provázku.

Miroslav Táborský a Helena Dvořáková ve hře Polední úděl
Zdroj: Martin Špelda/Divadlo v Dlouhé

V kategorii Talent roku 2011 si primát vysloužil herec Michal Isteník - člen brněnského divadla Buranteatr a činoherního souboru Městského divadla Brno. V dramatické soutěži o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2011, kterou vyhlašuje Nadační fond Cen Alfréda Radoka, usilovalo o prvenství 64 textů šesti desítek autorů. Vítězem se stala hra Jana Kralochvíla s názvem Vladimirova děvka. Další dvě místa obsadili autoři Nenad Djapič (Vídeňský hřích) a Iva Procházková (Brutto).

Ceny Alfreda Radoka za rok 2011 (zdroj: ČT24)

Když zástupci Pražského komorního divadla děkovali za ocenění, zahrála jim kapela Divadla v Dlouhé symbolicky Valčík na rozloučenou. „Bylo to krásných deset let, přijďte se na nás ještě podívat, máte k tomu do července příležitost,“ komentoval to Pařízek. „Třeba budeme dělat něco dál,“ dodal režisér David Jařab.