Fun Fatale: Ženy na prknech

Praha – Ojedinělý mezinárodní festival nového cirkusu, na němž se představí pouze ženy, ovšem do publika jsou pozváni i muži, dnes začíná v pražském klubu Mlejn. Dramaturgie je postavena zejména na menších souborech, komornějších inscenacích a jejich příjemné atmosféře.

V rámci pětidenního festivalu vystoupí domácí i zahraniční soubory, například Cirkus Mlejn, Trapez Tanz Teater Berlin, La compagnie des pieds perchés, Collectif and then a mnoho dalších. Festival proběhne v sále klubu Mlejn, který je technicky speciálně vybaven pro novocirkusová představení. V letošním roce se jedná o první ročník festivalu.

Nový cirkus je v současné době především velmi diskutovaným uměleckým žánrem. Jeho neodmyslitelnou součástí je artistika, tedy jakási koordinační dovednost. Po estetické stránce je cirkusu vlastní určitá bizarnost, rituál, emoce, sny. Nový cirkus je i divadlem, neboť dochází ke komunikaci umělce, interpreta (často v jedné osobě) a diváka. Nový cirkus oproti cirkusu tradičnímu pracuje s dramaturgií. Festival Fun Fatale: Ženy na prknech potrvá do 5. února.