Zeffirelliho Romeo a Julie jsou stále nejpůvabnější

Cyklus Velikáni filmu přináší v pátek 3. února od 21:00 na ČT2 další nesmrtelný film Franca Zeffirelliho Romeo a Julie. Ze všech filmových i televizních verzí, které byly v průběhu mnoha desetiletí natočeny, je Zeffirelliho film nepochybně nejslavnější a nejlepší adaptací Shakespearovy tragédie. Poprvé se v něm, proti zažité tradici, v titulních rolích objevili mladičcí představitelé, skoro ještě děti: Leonard Whiting a Olivia Husseyová. Oba si také za svůj výkon odnesli Zlatý glóbus, kterým byl navíc oceněn i celý film. Z mnoha dalších mezinárodních cen, jichž se tomuto filmu dostalo, jsou nejprestižnější dva Oscary (ze čtyř, na které byl film nominován): za kameru a za kostýmy.

Zeffirelli hledal představitele co nejblíže věku, který mají podle Shakespeara mít (například Julii má být 14 let). Poměrně jasno měl o Leonardu Whitingovi (* 30. 6. 1950), kterého vybral v konkurzu ze 300 adeptů: „Měl úžasnou tvář, jemnou a melancholickou, sladkost, nějaký druh mladického ideálu, který by měl představitel Romea mít“, zdůvodnil tehdy režisér svůj výběr. Julii vybíral z 500 kandidátek. Nakonec padla volba na patnáctiletou Olivii Hussey (* 17. 4. 1951), dívku s britsko-argentinským původem, která studovala herectví v Itálii. Původně ji však odmítl. Připadala mu příliš baculatá. Vybraná kandidátka si ale těsně před natáčením ostříhala vlasy, takže Olivie dostala druhou šanci. 

Olivie a Leonard se do sebe během natáčení skutečně zamilovali. Po celou dobu filmování spolu trávili veškerý volný čas, ale po jeho ukončení se jejich cesty i přes velké city první lásky rozdělily, každý zamířil pracovně jinam. Dodnes se prý ale přátelí a jsou v kontaktu. Olivia žije v USA a Leonard v Anglii.

Ukázalo se, že Zeffirelliho výběr byl pro film klíčový. Snímek je prodchnut jak mladistvou naivitou a něžností, tak probouzející se sexualitou. Autentické herectví obou představitelů je dojímavé a okouzlující a celý film se také díky nim zařadil do zlaté pokladnice kinematografie. Ovšem Zeffirelli měl dobrou ruku i ve výběru ostatních herců. Herecký koncert například rozehrál John McEnery v Mercuciovi, který byl za tento výkon nominován na cenu BAFTA za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Rovněž tak úchvatné podání chůvy, kterou ztvárnila Pat Heywoodová, dokonale doplňuje výborný celek, do něhož zapadá i výrazný a energický mladý Michael York jako Tybalt. 

Na nevšedním filmovém zážitku se zcela jistě podepsala i vynikající výprava a hudba Nina Rota, který s Zeffirellim spolupracoval už na Zkrocení zlé ženy. 

  • Romeo a Julie / Michael York a John McEnery zdroj: ČT24
  • Romeo a Julie / Olivia Ossuno Hussey a Leonard Whiting zdroj: ČT24

Leonard Whiting se narodil ve čtvrti Wood Green-Hampsted v severním Londýně, jako jediný syn Arthura Leonarda Whitinga, který vlastnil obchod s materiálem pro výstavy, a Peggy Joyce O’Sullivan, která pracovala v továrně na výrobu telefonů. Navštěvoval školu St. Richard of Chichester v Camdenu a absolvoval ji přesně týden předtím, než získal svou životní roli Romea.  

Whiting ve 12 letech vystupoval v titulní roli muzikálu OLIVER! režiséra Lionela Barta. Dále se pak objevoval v produkci Laurence Oliviera v National Theater ve hře Congreve’s „Love for Love“.

Leonard Whiting je úspěšným hudebním skladatelem, občas zpívá, natáčí v rozhlase, píše romány, úspěšný je také jako spisovatel dětských knih. Stal se uznávaným znalcem Shakespearových děl. Nyní žije ve čtvrti Haverstock v Londýně, má dceru Sarah s modelkou Cathee Damhen a druhou dceru Charlotte Westerna – divadelní režisérku – s druhou ženou Valerií Tobin.

Herečka Olivia Ossuno Hussey se narodila 17. 4. 1951 anglické sekretářce Joy Alma Hussey a Andreasi Osuno, uměleckým jménem Isvaldo Ribo, opernímu zpěvákovi a známému a populárnímu interpretovi tanga. Když bylo Olivii sedm let, odcestovala spolu s matkou a mladším bratrem do matčiny rodné Anglie a usadili se v Londýně. Tady navštěvovala školu a později Alma Joy rozhodla, že bude Olivia chodit v Itálii do Conti akademie, pětileté dramatické školy, která se věnovala mladým začínajícím talentům a specializovala se především na herectví. 

Po rozluce s manželem přijmula matka Olivie zpět své dívčí jméno Hussey a obě děti s ní. Na počátku roku 1967 se v Itálii účastnila kamerových zkoušek na roli Julie v připravovaném Shakespearově dramatu.

Olivia má na svém kontě více jak 40 dalších filmů. S režisérem Zeffirellim se sešla opět při natáčení Ježíše Nazaretského. Česká televize nedávno reprízovala detektivku podle Agathy Christie Smrt na Nilu, kde si Olivie zahrála Rosalii Otterbourn po boku Petera Ustinova. V roce 2008 ji diváci mohli vidět ve snímku Three Priests. Natočila 16 televizních filmů, z nichž je nejznámější Matka Tereza z roku 2003. 

Ukázka z filmu Romeo a Julie (zdroj: ČT24)

Byla třikrát provdaná. Prvním manželem byl syn herce a zpěváka Deana Martina – Dean Paul Martin, se kterým se seznámila v roce 1969, o dva roky později se vzali a v roce 1978 rozvedli. Mají spolu syna Alexandera (Dean Paul Martin se v roce 1987 zabil při automobilových závodech). V roce 1980 se vdala podruhé za japonského rockového hudebníka a zpěváka Akiru Fuse, spolu mají syna Maxe narozeného roku 1983. Rozvedli se v roce 1985, potřetí se provdala za hudebníka Davida Glena Eisleye v roce 1991. V říjnu 1993 se jim narodila dcera India. 

Romeo a Julie - Velká Británie / Itálie, 1968, 138 min. Režie: Franco Zeffirelli. Hudba: Nino Rota. Hrají: Leonard Whiting, Olivia Hussey, John McEnery, Pat Heywoodová, Milo O'Shea, Michael York, Bruce Robinson, Roberto Bisacco, Keith Skinner, Laurence Olivier.