Legendární Lamb okouzlili Prahu

Praha – Po tříleté pauze zavítala do Prahy žijící legenda elektronické hudební scény, britští Lamb. V prostoru KD Vltavská se manchesterské duo představilo v rámci turné k poslední desce 5. Věrné a nadšené pražské publikum se kromě nových skladeb dočkalo i většiny starších šlágrů kapely a odměnilo ji nekončícím postleskem. Nedlouho po konci koncertu se vrátili dobře naladění Lamb zpět do sálu a v neformální atmosféře věnovali chvilku každému, kdo stál o podpis nebo fotku se svými oblíbenci.

Před Kulturním domem Vltavská se v sobotu večer linul dlouhý had lidí. Ani více jak desetistupňové mrazy neodradily hudební fanoušky od čekání na vystoupení jedné z klíčových kapel elektronické scény přelomu tisíciletí. Britská dvojice Andy Barlow a Lou Rhodes přijela představit své páté řadové album pojmenované lakonicky 5, které vyšlo loni po sedmileté tvůrčí odmlce.

Lačné publikum se na vystoupení hlavní hvězdy večera pokusily naladit hned dvě předkapely. Písničkář Jay Leighton znějící jako klon The Tallest Man on Earth měl smůlu, že v době jeho vystoupení stála valná část lidí ve frontě u vstupu, šatny či baru. Kapela Ramona Flowers, která se veze na vlně jemného elektro-kytarového indie popu ve stylu The XX, si dokázala alespoň získat pozornost publika.

Jenže to už se na pódium chystali Lamb, jmenovitě zpěvačka Lou Rhodes a producent Andy Barlow, které doplnil basista Jon Thorne. Již po pár tónech začalo publikum bouřit. Lamb nenechali nikoho na pochybách, že dlouhá odmlka se nijak nepodepsala na energii, která prýští z jejich živých vystoupení.

Z reprobeden se valil jedinečný zvuk kapely založený na kombinaci hutné basy, drum and basové rytmiky, triphových melodií a nezaměnitelného nakřáplého vokálu křehké Lou Rhodes. Lamb na nic nečekali a od začátku pouštěli do diváků své nejznámější skladby. Již jako čtvrtá přišla na řadu píseň Gabriel, největší hit manchesterské dvojice. Výrazná basová linka vibrovala celým tělem a Rhodes svým zpěvem doslova zelektrizovala už tak nadšené publikum.

Nespoutaný živel Barlow pobíhal na pódiu mezi synetizátory, perkusemi a bicími, hecoval publikum i své spoluhráče. Naproti tomu éterická Lou Rhodes působila vedle svého extatické kolegy něžně, křehce, skoro až zranitelně. Protichůdné povahy Barlowa a Rhodes je už před lety dohnaly k rozchodu a praktickému konci Lamb. Naštěstí si oba včas uvědomili, že jejich nesourodé osobnosti jim umožňují unikátní kreativní spojení, o čemž jsme se mohli nyní přesvědčit i v Praze.

Sobotní večer v KD Vltavské se nesl v duchu prolínání starších skladeb Lamb s písněmi z posledního alba. Spojení, které se ukázalo být až překvapivě přirozeným. Nové skladby harmonicky doplňovaly starší kousky Lamb. Singl Build a Fire z alba 5, které bývá často označováno za spíše slabší v rámci diskografie Lamb, byl soudě dle reakcí posluchačů dokonce jedním z vrcholů večera. 

Rozradostněné publikum si poté, co kapela zmizela z pódia, dlouhým aplausem s rukama nad hlavou vytleskalo přídavek v podobě skladeb What Sound a Fly v překvapivě taneční aranži.

Ti, kteří vydrželi v sále další zhruba půl hodinu po skončení vystoupení, se dočkali trojice Rhodes, Barlow a Thorne ještě jednou. Tentokrát ve velmi neformální a přátelské atmosféře, když se kapela vrátila mezi zbylé diváky. Kdo chtěl, mohl si zajít pro podpis nebo fotku, případně prohodit pár slov s muzikanty, kteří ještě před několika lety určovali trendy na elektronické scéně.

Pochvalu si zaslouží i organizátoři. Klub nechali zaplnit tak akorát a nekuřácký koncert se nakonec ukázal být příjemnou změnou oproti normálu.