Setkání s „mimozemským“ Antonym Hegartym

Ostrava – Po Björk, Bobby McFerrinovi, Anima Collective nebo The Flaming Lips ohlásili pořadatelé Colours of Ostrava dalšího hosta, který na festival v červenci zavítá. Britského zpěváka a skladatele Antonyho Hegartyho a kapelu The Johnsons doprovodí při koncertě Janáčkova filharmonie Ostrava.

„Bude to vůbec první tuzemský koncert této osobnosti, která svojí podmanivou křehkou hudbou a niternými výpověďmi okouzlila nejen posluchače po celém světě, ale i další známé hudebníky. Antony spolupracoval například s Björk, Davidem Bowiem, Yoko Ono, Marianne Faithfullovou, Lou Reedem, Rufusem Wainwrightem, Brianem Ferrym, Laurie Andersonovou a dalšími,“ připomněla Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

Lou Reed, s nímž Antony zpíval na albu The Raven (2003) a koncertním záznamu Animal Serenade (2004): "Když jsem ho poprvé uslyšel, hned jsem věděl, že se nacházím v přítomnosti anděla.“

Boy George: „Antonyho zranitelnost je tak průzračná a silná, až se publikum na jeho koncertech chvěje.“

Leonard Cohen: „Je neuvěřitelný. Když jste svědky jeho výkonu, nemáte nejmenší tušení, co toto vznešené zjevení stvořilo… Vše na něm je tak originální. Ten jeho hlas! A vůbec bytí jeho osobnosti je tolik, tolik působivé!“

Hegartyho texty se dotýkají především otázek osobní identity (zpěvák je androgynem a transsexuálem), samoty, lásky i mizející přírody a zničené planety. „Miluji dialog s tichem, s tichem okolo not a gest. Je to jako malování. Miluji plochu, která není zaplněná,“ tvrdí hudebník.

Na Colours v Ostravě uvede s kapelou The Johnsons program Cut The World, meditaci na téma světla, přírody a ženskosti, jenž zahrne písně ze všech čtyř alb – Antony and The Johnsons (2000), I am a Bird Now (2005), které získalo prestižní britskou cenu Mercury Prize, The Crying Light (2009) a Swanlights (2010) – a také ze zbrusu nového EP Cut The World (vychází na jaře 2012), to vše v úpravě se symfonickým doprovodem a speciálním světelným designem a scénickými prvky.

„Setkání s touto téměř mimozemskou bytostí a její hudbou se stane určitě pro všechny diváky velkým zážitkem,“ předpokládá Zlata Holušová.

K dalším novým potvrzeným kapelám na Colours patří zástupci world music - Orquesta Típica Fernández Fierro, dvanáctičlenný orchestr z Buenos Aires řazený mezi největší současné revolucionáře tanga; Celso Piña, akordeonový rebel, který přiveze mexickou cumbiu ostrou jak chilli papričky a si třaskavou skladbu Cumbia Sobre El Rio z filmu Babel; Shtetl Superstars, radostný, v rytmech ska a reggae rozhoupaný klezmer s dechovou sekcí, surfujícími kytarami a decentním vkladem elektro hip hopu; a Banco de Gaia aka londýnský programátor, producent a multiinstrumentalista Toby Marks.

11. ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 12. do 15. července  v Dolní oblasti Vítkovice. Festival nabídne během čtyř festivalových dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel.