Polární slepice snášela i na liberecké přehradě

Liberec – Originální ledové iglú připravili architekti z libereckého ateliéru Mjölk původně pro světovou soutěž Warming Huts v kanadském Winnipegu. V Liberci je ale nyní mnohem chladněji než v Kanadě, a tak, i když s tím původně nepočítali, jim klimatické podmínky dovolily netradiční přístřešek pro bruslaře postavit i na liberecké přehradě.

Pro soutěž Warning Huts, na níž byli liberečtí architekti prvními českými účastníky, vymysleli stroj, který tvoří ledová iglú ve tvaru jakéhosi vejce. I proto stroj nese název Polar Hen (Polární slepice). Stroj čerpá vodu dírou v ledu a stříká ji na nafouklý obří balon. „Na něm pak voda zmrzne a vytvoří ledovou skořepinu, nakonec se balon vyfoukne a vyseká se otvor pro vstup,“ vysvětlil princip jeden z architektů Pavel Nalezený.

Projekt architekti nejprve testovali v mrazírnách v Příšovicích nedaleko Liberce, v lednu pak první přístřešek pro bruslaře vytvořili v Kanadě. Ledová iglú měla ve Winnipegu sloužit jako přístřešky pro unavené bruslaře i jako umělecké objekty na řece, kde je bezmála desetikilometrový bruslařský okruh. 

Počasí ale ledové stavbě paradoxně nepřálo. „Přestože je tam v lednu běžně průměrná teplota kolem 17 pod nulou, letos byla nejteplejší zima, jakou tam pamatují,“ poznamenal Pavel Nalezený. Mrazy se podle něj pohybovaly jen kolem pěti stupňů pod nulou a přes den slunce ledovou skořepinu narušovalo. „Mysleli jsme si, že tam vydrží do dubna, už po týdnu ale museli organizátoři vejce rozbít, protože se obávali, že někomu spadne na hlavu,“ dodal architekt.

Druhou šance tak „vejce polární slepice“ dostalo na liberecké přehradě. V Liberci je vejce jen malé, má kolem 2,5 metru na šířku a 175 centimetrů na výšku. „Dva větší balony zůstaly v Kanadě,“ upřesnil Nalezený. Iglú není prvním projektem ateliéru Mjölk ve veřejném prostoru – loni například rovněž uprostřed přehrady postavili saunu.