Zlatý medvěd se opět sápe po nejlepších filmech

Berlín - Hlavní město Německa se na deset dní změní v centrum filmařů a milovníků stříbrného plátna. V Berlíně začal 62. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale, který do 19. února nabídne na čtyři stovky snímků z celého světa. Osmnáct z nich se utká v hlavní soutěži o Zlatého medvěda. České zastoupení na přehlídce je oproti loňsku o něco chudší.

Navzdory tomu si však Česko může alespoň částečně myslet i na nejprestižnější ocenění, neboť mezi soutěžními snímky figuruje také dánské historické drama Královská aféra, které se natáčelo v Čechách a z více než třetiny ho financovala česká produkční společnost Sirena Film. Hlavní roli v příběhu milostného románku mezi dánskou panovnicí a dvorním lékařem ztvárnil dánský herec Mads Mikkelsen proslavený bondovkou Casino Royale.

Královská aféra se v klání o Zlatého medvěda pro nejlepší festivalový snímek nebo Stříbrné medvědy pro jednotlivé filmařské profese utká například s posledním režijním počinem známého hollywoodského herce Billyho Boba Thorntona Jayne Mansfield's Car (Auto Jayne Mansfieldové), s italským dramatem bratří Tavianiových Cesare deve morire (Caesar musí zemřít) nebo se zahajovacím filmem celého festivalu Sbohem, královno od Benoita Jacquota o prvních dnech Velké francouzské revoluce.

„Velké festivaly nejsou tematicky zaměřené. Letošní ročník se ale řekněme má zaměřovat na změny ve světě, takže i pokud se tam objeví nějaký historický snímek jako je tento, tak nabízí nějaký nový pohled, z něhož se dá něco vyčíst i pro aktuální dění,“ poznamenala v souvislosti se zahajovacím snímkem k programu festivalu filmová kritička Darina Křivánková.

O tom, který snímek nebo tvůrce si odnese některou z hlavních cen, bude rozhodovat mezinárodní porota, v jejímž čele letos usedne uznávaný britský režisér Mike Leigh. V osmičlenné jury ho doplní například herečka Charlotte Gainsbourgová, hollywoodský krasavec Jake Gyllenhaal, francouzský režisér Francois Ozon nebo jeho íránský kolega Asgar Farhádí, který loni festival ovládl svým dramatem Rozchod Nadera a Simin (snímek mimochodem dnes vstupuje do českých kin). Jeho nástupce porota vyhlásí při slavnostním večeru v sobotu 18. února.

„Na čem se porota shodne, to je vždycky sázka do loterie,“ netroufne si Křivánková odhadovat, který snímek by si nakonec mohl Zlatého medvěda odnést. „Obvykle vyhraje film, který nejméně vadí všech zúčastněným porotcům. Je to často film, který v sobě nese myšlenku, která má šanci oslovit širokou veřejnost. Například v souvislosti s loňským vítězem - íránským snímekm Rozchod Nadera a Simin - se hodně hovořilo o tom, že byl vybrán i proto, že se nepodařilo zprodukovat cestu na festival režiséra Jafara Panahiho, který zůstal v domácím vězení. Že to má i politický kontext, upornění na to, co se děje v Íránu. Je to prostě politika, byť převlečená do filmového pozlátka,“ dodala. 

Během slavnostního večera bude mít Česká republika ještě jedno želízko v ohni. Do soutěže o nejlepší celovečerní debut organizátoři zařadili také česko-slovinský festivalový příspěvek, absolventský snímek režiséra Olma Omerzua Příliš mladá noc. Příběh netradičního seznámení dvou kluků se světem dospělých se bude promítat v nesoutěžní sekci Forum určené mladým a nekonvenčním filmařům a kromě ceny pro nejlepší prvotinu má šanci i na některé z ocenění nestatutárních porot.

Martin Pechlát a Jiří Černý ve filmu Příliš mladá noc
Zdroj: ČT24/CinemArt

„Od letošního ročníku očekávám, že bude lepší než ty minulé, protože ty se zapsaly do dějin tím, že nebyly příliš kvalitně obsazené. Do hlavní soutěže se nepodařilo získat tituly, které by byly něčím překvapivé, něčím silné. Zdá se, že šéf festivalu Dieter Kosslick si na tom trvá a nevyhledává zvučná jména nebo velké objevy, ale snaží se hledat spíše filmy angažované, takže se i v letošním ročníku bude odrážet řada politických témat,“ uvedla k programu Darina Křivánková.

Vedle snímků pojednávajících o situaci lidských práv v Íránu nebo v Číně letos dostanou značný prostor tvůrci z arabských zemí, kteří zaznamenali loňské sociální otřesy v tomto regionu. Festival také představí sérii dokumentů o loňské havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima a jejích nejrůznějších důsledcích. Do kategorie angažovaných filmů lze zařadit i maďarský soutěžní snímek Csak a szél (Jenom vítr) znázorňující současnou situaci Romů v Maďarsku.

Ozdobou všech velkých festivalů jsou filmové hvězdy, které nebudou chybět ani v Berlíně. Tento rok se návštěvníci mohou těšit na Oscary ověnčenou americkou herečku Meryl Streepovou, která obdrží čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Neméně mediálně vděčný bude příjezd její slavné kolegyně Angeliny Jolieové, která na Berlinale představí svůj režijní debut In the Land of Blood and Honey (V zemi krve a medu) o bosenském konfliktu. Pro dívčí část publika bude asi největším lákadlem herec Robert Pattison známý z Twilight ságy, který doprovodí uvedení britského nesoutěžního snímku Miláček.