Surrealisté představují v Praze tvorbu za posledních 20 let

Praha – Pod názvem Jiný vzduch představují čeští a slovenští surrealisté svoji tvorbu za posledních 20 let. Výstava je k vidění až do 4. dubna na Staroměstské radnici v Praze a představí výtvarnou tvorbu a vzhledem k zaměření některých významných surrealistů také film. Zvláštní součást expozice tvoří dokumentace různých fází tvůrčího procesu – vzniku jednotlivých výtvarných děl, ale i textů či básní. Filmové večery se budou konat v kině Ponrepo. Surrealismus zpopularizoval malíř Salvator Dalí, v Česku pak například filmař Jan Švankmajer.

Expozici připravili František Dryje, Bruno Solařík, Martin Stejskal a Jan Švankmajer. Svá díla vystavují také Albert Marenčin, Alena Nádvorníková, Eva Švankmajerová i hosté z Francie, Británie, Švédska, Rumunska, Řecka, USA a dalších zemí. Výstava zahrnuje více než 400 obrazů, kreseb, fotografií, koláží a objektů, které budou k vidění nejen v Křížové chodbě, ale i ve výstavních sálech v prvním patře radnice a v románsko-gotických sklepeních.

Názvem výstavy chtějí surrealisté pouštět „jiný vzduch“ do životů, pocitů a imaginace návštěvníků. „Jiný vzduch je živel žádoucí, ba člověku nezbytný. Tato výstava se pokouší mapovat vzdušné proudy a snad více a účinně rozevírat živé průduchy – ona vždy znovu a marně zavíraná okna,“ říkají.

Surrealisté se s velkou výstavou vracejí po 20 letech. Dvě dekády uplynuly od výstavy Surrealistické skupiny v Československu nazvané Třetí archa, která mapovala celé dvacetiletí své předchozí činnosti (1970 až 1991). Dnešní Skupina česko-slovenských surrealistů pracuje v obměněném a rozšířeném personálním složení. Vzhledem k okolnostem mohla po roce 1989 vystoupit z publikačního podzemí a otevřít svou aktivitu do veřejného prostoru.

K výstavě vychází rozsáhlý katalog v redakci Františka Dryjeho a Bruna Solaříka. Výběrově prezentuje díla vystavujících autorů, ale přináší i průřez jejich tvorbou slovesnou (poezie, próza, eseje, experimentace) a ukázky z literárních prací dalších členů surrealistické skupiny.

Součástí výstavy je doprovodný program, zahrnující komentované prohlídky výstavy, filmové večery v kině Ponrepo s následnými diskusemi či autorské večery v Literární kavárně Řetězová.