Streepová na Berlinale mluvila o Železné lady

Berlín - Americká herecká hvězda Meryl Streepová převzala v úterý na filmovém festivalu Berlinale Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Na berlínské přehlídce zároveň uvedla svůj poslední snímek Železná lady, v němž ztvárnila bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou. Za svůj herecký výkon je nominována na Oscara.

Dvaašedesátiletá Streepová mimo jiné hovořila o osobnosti Thatcherové. Levicově smýšlející herečka vyzdvihla některé pozitivní stránky konzervativní političky. První britská premiérka byla podle ní nepochybně nepřiznanou feministkou, která pomohla připravit cestu pro zrovnoprávnění pohlaví. „Otevřela ženám dveře,“ domnívá se Streepová.

Díky natáčení se o ní prý dověděla mnoho překvapivého. „Myslela jsem, že se přátelila s (americkým prezidentem Ronaldem) Reaganem - omyl,“ uvedla příklad Streepová. Thatcherová prý Spojené státy například už dávno varovala před hrozbou globálního oteplování. Novinkou pro herečku prý bylo i to, že britská ministerská předsedkyně nebyla proti potratům a nerozbourala britský zdravotnický systém.

Do českých kin vstoupí snímek Železná lady 1. března.

Maryl Streepová na 62. Berlinale
Zdroj: ČTK/AP/Sebastian Willnow
Maryl Streepová na 62. Berlinale
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber
Maryl Streepová na 62. Berlinale
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber
Meryl Streepová jako Margaret Thatcherová
Zdroj: Courtesy of Pathe Productions Ltd./ The Weinstein/Alex Bailey