Berlinale očima Evy Zaoralové

Berlín - Mezinárodní filmový festival Berlinale se přehoupl do své druhé poloviny a v německém tisku i mezi návštěvníky se už živě spekuluje o tom, který z 18 soutěžních snímků v sobotu získá hlavní cenu Zlatého medvěda. Za největšího favorita zatím platí domácí zástupce, drama Barbara. Letošní soutěžní sekci filmoví znalci hodnotí jako nepříliš výraznou.

Příběh lékařky z dob komunistické NDR, kterou režim za její snahu o vycestování na Západ „odklidí“ z prestižní kliniky do vesnické nemocnice, dosud posbíral nejvíce pochvalných kritik od německých i zahraničních recenzentů. Ti vyzdvihují zejména výkon představitelky titulní role Niny Hossové, která už má doma Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku od roku 2007 za ztvárnění hlavní role v německém snímku Yella, který natočil stejně jako Barbaru dvorní režisér Hossové Christian Petzold.

„Tuto tematiku, podle mého názoru, jsme viděli lépe zpracovanou ve filmu Životy těch druhých. Samozřejmě, že je Barbara film dobře udělaný, výborně hraný, ale zdá se mi, že celý příběh je tak strašně předvídatelný, že mne osobně vůbec nezaujal a nejsem sama z těch, co tu dobu pamatují. Ovšem film je zde přijímán s takovým nadšením a získal od všech kritiků největší počat hvězdiček, že jeho vítězství je pravděpodobné,“ oponovala obecnému názoru ve svém telefonátu z Berlína filmová publicistka Eva Zaoralová.

O Berlinale 2012 hovoří Eva Zaoralová (zdroj: ČT24)

Uměleckou poradkyni festivalu v Karlových Varech více oslovilo italské vězeňské drama bratří Tavianiových Cesare deve morire (Cézar musí zemřít), ve kterém Shakespearovu tragédii studují vězni nejstřeženějšího vězeňského zařízení.  

„Velice mě překvapilo, jak filmově se bratřím Tivianiům, kteří notabene mají už oba přes osmdesát, podařilo vyjádřit, co v té hře je podstatné a co pochopili i herci, mezi nimiž byl jen jeden profesionál. Ale pochopitelně neznamená to, že by tento film musel Zlatého medvěda získat,“ telefonovala z Berlinale Zaoralová.

Ostatní dosud uvedení kandidáti na pozlacenou sošku medvěda mají kritiky značně rozporuplné a žádný další horký adept na vítězství mezi nimi podle mínění recenzentů není. Na svou projekci ale ještě čeká třetina soutěžních filmů, které mohou zamíchat kartami.

  • Tabu zdroj: Berlinale
  • Cesare deve morire / Caesar musí zemřít zdroj: Berlinale

„Kromě filmu bratří Tavianových a ještě portugalského filmu Tabu, který je trošku zvláštní jak obsahem, tak formou, se v soutěžní sekci vyskytují filmy dost průměrné, po jejichž zhlédnutí si řeknete ano, proč ne, ale jinak vás ničím nepřekvapí,“ zhodnotila dosavadní průběh filmové berlínské soutěže Zaoralová.

Jeden z největších evropských filmových festivalů potrvá do neděle a do dneška se na něm prodalo už přes čtvrt milionu vstupenek.