Festival Malá inventura ocenil osobnosti nového divadla

Praha - Zahajovací večer jubilejního ročníku festivalu Malá inventura ozvláštnilo předávání cen Česká divadelní DNA. Organizátoři z občanského sdružení Nová síť jimi chtějí každé dva roky oceňovat pět osobností, které nejvíce přispěly oboru nového divadla.

Prvními držiteli těchto cen se stali vedoucí jevištního provozu Nové scény Národního divadla Petr Voříšek za „osvícený“ přístup a vytrvalou podporu nového divadla, dále nezávislý počítačový konzultant Jiří Jiráček za dlouhodobý audiovizuální servis, který je přínosem k rozvoji a prezentaci nového divadla, a performer, tanečník a promotér Jiří Dobeš. Ten byl oceněn za trvalý přínos k regionálnímu rozvoji nového divadla a kreativní přístup k dramaturgii festivalů živého umění.

Ocenění převzali rovněž herec a mim Vojta Švejda za vysokou uměleckou a tvůrčí integritu a reprezentaci nového českého autorského divadla v zahraničí a programová ředitelka projektu Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury Šárka Havlíčková za podporu, rozvoj a přínos oboru nového divadla v České republice i v zahraničí.

Malá inventura / Vojta Švejda
Zdroj: ČT24/Malá inventura 2012

Podle hlavní organizátorky Adriany Světlíkové je Malá inventura reprezentativní a jednou z největších přehlídek svého druhu v České republice. Vzniká ve spolupráci se sedmi nejdůležitějšími pražskými scénami živého umění (Alfred ve dvoře, Art Prometheus (klub Blink), Divadlo Ponec, Meetfactory, Nová scéna ND, Studio Alta a Experimentální prostor Roxy/NoD), které se dlouhodobě věnují podpoře a prezentaci nezávislé kultury. Je součástí evropského projektu DNA - Development of New Art Continuum.