Diktátor čeří vodu před Oscary

Los Angeles - V americkém Los Angeles vrcholí přípravy na předávání Oscarů. Zlaté sošky si vítězové odnesou v noci z neděle na pondělí. Kromě spekulací o favoritech se mluví o tom, jak se která hvězda oblékne. Konkrétní róby sice zůstávají do posledního okamžiku skryté, návrháři ale slibují nezapomenutelnou podívanou. První rozruch kvůli oblečení je každopádně na světě - ještě před ceremonií se o něj postaral britský komik Sacha Baron Cohen.

Letošní předávání Oscarů by se mělo podle stylistů a holywoodských vizážistů nést ve znamení jara, barev a spousty diamantů za miliony dolarů. Tmavých odstínů si prý filmová akademie užila dost loni a letos se tak doporučuje dorazit v co možná nejpestřejším outfitu. „Náhrdelníky, šperky a korály - to je všechno velmi trendy, takže myslím, že se dočkáme opravdu i velkých a krásných naušnic. A samozřejmě, jsou to Oscaři, takže tu budou jistě i diamanty,“ myslí si stylista Sam Saboura. 

Po svém si doporučení vizážistů přebral komik Sacha Baron Cohen. Přes média oznámil, že hodlá dorazit v diktátorské uniformě, aby propagoval svůj připravovaný snímek. Sám pak vydal zprávu, že mu organizátoři vstup na ceremoniál zakázali v armádním stejnokroji. A sám si také na zákaz odpověděl. 

Sacha Baron Cohen, herec 

„Varuji vás! Pokud nezrušíte vaše sankce do nedělního poledne a nevrátíte mi lístek, budete čelit nepředstavitelným následkům. Můj nedělní kalendář je teď prázdný jako severokorejský obchod s potravinami.“ 

Měl ale Cohen doopravdy zakázáno zúčastnit se Oscarů? Zdá se to být nepravděpodobné, protože po několika dnech mediální přetahované o „bude, nebo nebude“ citovala jedna americká televize producenta Oscarů Briana Grazera, podle nějž Cohen vystoupí v rámci programu ceremonie, která se plánuje celé měsíce dopředu. „VÍTĚZSTVÍ JE NAŠE! …Chci říct, že akademie se vzdala a poslala dvě vstupenky i parkovací lístek! DNESKA OSCAR, ZÍTRA OBAMA!“ uvedl v pátek večer Cohen vtělený do diktátora Aladina v prohlášení zveřejněném na Twitteru. 

Fanoušci i Cohenovi kolegové najpatě čekají, jestli své sliby splní a v přestrojení dorazí. Mnohem nervóznější jsou ale všichni nominování. Nejvíc se oči filmového světa upínají k hlavním kategoriím. Mezi ženami by mohla alespoň podle bookmakerů dominovat Meryl Streepová. Mezi muži je největším favoritem George Clooney a mezi filmy by měl zabodovat černobílý snímek The Artist.