Oscaři do dražby

Los Angeles - Po nedělním slavnostním předání Oscarů půjde do dražby 15 těchto slavných filmových trofejí. Žádnou ale nebude nabízet některý z letošních vítězů - všechny sošky budou přes 60 let staré. Aukční síň předpokládá, že se prodají celkem za dva miliony dolarů (38 milionů korun).

Mezi soškami, které 28. února budou hledat nového majitele, je například Oscar za nejlepší scénář z roku 1941 pro Hermana Mankiewicze za Občana Kanea. V nabídce nechybí ani trofej za nejlepší film - je to Oscar z roku 1933 za film Cavalcade.

„Je to nejvýznamnější sbírka Oscarů, jaká kdy byla dražena. Jsou v ní ceny filmové akademie za takové epické filmy, jako Občan Kane nebo Nejlepší léta našeho života,“ uvedl ředitel aukční síně Nate Sanders. „A navíc, Cavalcade je nejstarší držitel Oscara za nejlepší film, jehož trofej bude nabídnuta v aukci,“ dodal.

Z Washingtonu informuje Vít Pohanka (zdroj: ČT24)

Sošky Oscarů se objevují ve dražbách jen zřídka. Americká Akademie filmových věd a umění od roku 1950 uzavírá s vítězi cen smlouvu, která jim zakazuje sošku prodat. Pokud se chtějí trofeje zbavit, musí ji prodat zpět akademii za symbolickou částku jednoho dolaru.

„Čas od času se na nějaké aukci soška Oscara objeví, ale vždy je to z období před rokem 1950, protože od tohoto roku se vítězové smluvně zavazují, že ani jejich dědici nesmí ocenění prodat. I proti dnešní aukci se Akademie ohrazuje, ale po právní stránce nemůže s tím nic dělat,“ informoval z Washingtonu Vít Pohanka. „Zájemci se aukce mohou zúčastnit i přes internet, ale musejí být zaregistrováni a doložit dvě reference o účasti na nejméně dvou aukcích a také o své finanční situaci,“ doplnil.

Zatím nejdražší prodanou soškou Oscara se stala trofej snímku Jih proti Severu za nejlepší film z roku 1939. Sošku vydražil v roce 1999 zpěvák Michael Jackson za 1,54 milionu dolarů.