Dokumenty, které se líbí lvům, jsou k vidění zdarma

Praha – Stejně jako v předchozích třech letech, tedy po dobu, kdy jsou Českým lvem oceňovány i dokumenty, nabízí i letos portál Doc Alliance Films možnost zhlédnout pětici filmů nominovaných na tyto ceny od 5. do 11. března zdarma. A to včetně vítězného snímku Pod sluncem tma.

Ceny České filmové a televizní akademie se udělovaly v sobotu 3. března. Naději získat sošku Českého lva mělo o finálovém večeru pět dokumentů. Dva z nich – mimo jiné právě vítězný film Martina Marečka – bude moci zhlédnout na internetu v plné stopáži zdarma jen omezený počet diváků, ostatní zájemci si budou muset vystačit s dvacetiminutovou ukázkou.

Kromě dokumentu, v němž se Mareček spolu s dvěma českými rozvojovými experty vydává do odlehlé zambijské osady, kde před několika lety elektrifikovali areál školy a nemocnice, se omezení týká i snímku Vše pro dobro světa a Nošovic. Vít Klusák v něm mapoval soužití korejské automobilky, která vyrostla uprostřed moravského zelí, a obyvatel vesnice. „Tyto dva filmy jsou stále v kino- a videodistribuci, proto je počet streamů zdarma omezen,“ vysvětlila Jana Ptáčková z Doc Alliance Films. Pod sluncem tma uvidí prvních sto, Vše pro dobra světa a Nošovic prvních dvě stě zájemců.

Zbývající tři dokumenty nominované na lva za nejlepší počiny loňského roku jsou ale k dispozici zdarma už bez omezení po celý týden. Lidé tak mají možnost vidět například Divadlo Svoboda, film o životě a díle Josefa Svobody, scénografa českého původu a světového věhlasu, který o něm natočil jeho vnuk Jakub Hejna. Výrazné osobnosti se věnoval také Matej Mináč, který se v dokumentárním filmu s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina opět vrátil k činu Nicholase Wintona, jenž za druhé světové války zachránil stovky dětí. Čin, o němž se více než padesát let nevědělo, inspiroval k podobným skutkům mnohé další.

Pětici uzavírá dokument Trafačka – Chrám svobody. Saša Dlouhý a Roman Vávra sledují nejen proměnu prázdné tovární haly v Praze na prostor sloužící umění, ale i osobní proměny umělců s ním spojených. Mezi nimi je například  jeden ze zakladatelů české graffiti scény Jan Kaláb nebo Roman Týc, který si v současné době odpykává trest ve vězení za pozměněnou grafiku na pražských semaforech.

Trafačka - Chrám svobody
Zdroj: ČT24/Doc Alliance Films

Divadlo Svoboda (98 min., režie: Jakub Hejna)
Dokumentární film o životě a díle světoznámého scénografa Josefa Svobody

Nickyho rodina (96 min., režie: Matej Mináč)
Díky Mináčovým filmům se našly již desítky „Wintonových dětí“. Některé přibližuje i tento dokumentární snímek s hranými rekonstrukcemi.

Pod sluncem tma (81 min., režie: Martin Mareček; pro prvních 100 diváků k vidění zdarma, poté 20minutová ukázka)
Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice.

Vše pro dobro světa a Nošovic (82 min., režie: Vít Klusák; pro prvních 200 diváků k vidění zdarma, poté 20minutová ukázka)
Svérázný portrét moravskoslezské vesnice, ve které – jak místní říkají – přistálo UFO v podobě kilometrové stříbřité továrny: korejské automobilky Hyundai.

Trafačka – Chrám svobody (75 min., režie: Saša Dlouhý, Roman Vávra)
Co lze udělat s prázdnou tovární halou, kterou budou do roka bourat? Příběh o poslední etapě života jedné budovy v pražských Vysočanech a o vzniku významného kulturního místa