Divadlo Archa hostí setkání dokumentaristů

Praha - Na sto šedesát východoevropských filmařů a přes sedm desítek televizních producentů, nákupčích, distributorů, zástupců mezinárodních festivalů, fondů a institucí se v průběhu týdne setká v pražském Divadle Archa. Na dnes zahájené akci nazvané East Doc Platform budou do 11. března jednat o budoucnosti dokumentární tvorby včetně distribuce východoevropských dokumentů ve světě.

Setkání se koná poprvé a podle mluvčího Jiřího Sedláka je zaměřeno na aktuální situaci filmového trhu, možnosti financování dokumentární tvorby i na české projekty včetně těch připravovaných. Organizátorem setkání profesionálů dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě je pražský Institut dokumentárního filmu (IDF). Program obsahuje přednášky předních světových dokumentaristů, panelové diskuse, zvláštní projekce i semináře.

V Arše představí svoji tvorbu několik významných osobností, například britský dokumentarista a novinář Sean McAllister, který se nedávno vrátil z natáčení v arabském světě, německý režisér a kameraman Rainer Komers a ruský filmař Pavel Kostomarov. Z domácích připravovaných projektů se zájemcům ze západní Evropy představí snímek Sparta - Slavia Pavla Abraháma a Tomáše Bojara, kteří na sebe upozornili dokumentem Česká RAPublika, Play 9/11 režiséra Richarda Komárka a Escape from Somalia režisérů Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka.

Rozhovor s Hanou Rezkovou (zdroj: ČT24)

„East Doc Platform navazuje, doplňuje a zastřešuje aktivity, které jsme do loňského roku pořádali na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě,“ upřesnila zástupkyně IDF Hana Rezková. Celkem se má prezentovat 88 filmů připravovaných a přes šest desítek dokončených. Celkově za dvanáct let působení se s pomocí IDF podařilo dokončit přes 150 filmů, více než 800 dokumentů vstoupilo do mezinárodní distribuce. Akce se koná při Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.