Česká filharmonie bude hravější

Praha – Uvolněnější a svěží tvář ukazuje Česká filharmonie v novém klipu, který s hudebníky a jejich novým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem natáčí režisérka Alice Nellis. Vedení se tak chce celkově více otevřít lidem. Připravuje dále například vzdělávací programy pro školy a chce také častěji koncertovat v regionech.

V novém klipu Alice Nellis, která si klade za cíl „svléknout tučňáky z fraku“, odkládají filharmonici kožené výrazy a předvádějí doslova artistická čísla. „Ta hudba pro ně není vlastně jen to, že musí někam přijít, odehrát s kamenným obličejem, ale že je to něco, ač to dělají léta, z čeho můžou mít i potěšení a můžou si při tom i trošku hrát,“ říká režisérka.

Nová sezóna tak má do České filharmonie přinést novou, svěží atmosféru. A to především díky Jiřímu Bělohlávkovi, který se na podzim stane novým šéfdirigentem orchestru. „Já se na to velmi těším, protože jsme v situaci, kdy se zdá, že dochází k přehodnocení situace a pohledu na ten ansámbl,“ doplňuje Bělohlávek.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie se už léta ocitá v umělecké krizi. Kritici jí vyčítají, že na šéfdirigentském postu se už dlouho střídají nevýrazné osobnosti. „Spojení Jiří Bělohlávek a České filharmonie vytvoří hodně silnou značku, a ta určitě dostane orchestr na vyšší mezinárodní povědomí, než v současné době je,“ věří ve změnu generální ředitel ČF David Mareček. O tom, jak hravá bude nová filharmonie, se budou moci návštěvníci přesvědčit 4. října. První koncert s Jiřím Bělohlávkem odvysílá v přímém přenosu i Česká televize.