Obchod s bílým masem jako inspirace pro operu

Liverpool - V anglickém Liverpoolu má dnes premiéru opera, v níž skladatel Adam Gorb zhudebnil příběh mladé dívky z východní Evropy, kterou v Británii nutí k prostituci. Opus s názvem Anya 17 se celý odehrává v nočním klubu a zároveň v nejmenované východoevropské zemi. Opera věnovaná tématu obchodu s bílým masem je v hudebním světě novinkou, její tvůrci ale věří, že jde o silný příběh, který přitáhne diváky do hlediště.

Cílem opery, která zatím nemá v hudebním světě obdoby, je také obrátit pozornost k závažnému problému. „Opera má dvojí účel: jeden spočívá v tom experimentovat hudebně a kulturně a osvěžit kulturní život v Liverpoolu a v oblasti severozápadní Anglie, ale důležitější je zvýšit právě povědomí o existenci toho problému,“ podotkl spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

Operu také provází kampaň, během které mohou diváci hlásit podezřelé případy obchodu s prostitutkami do Británie. Podle statistik se do EU každoročně dostává na 800 000 žen a dívek, které pak pracují jako prostitutky - velká část z nich nedobrovolně.

„Na šokující titulky, které se takovým tématům věnují, jsme zvyklí a už jsme vůči nim imunní. Někdy prostě musíte změnit přístup, abyste lidi vyburcovali. Hodně jsem toho nastudoval, aby všechno sedělo. Četl jsem skutečné příběhy a mluvil s lidmi, kteří se starají o ženy, jež tímhle prošly,“ řekl deníku The Independent, který o uvedení opery informoval, libretista Ben Kaye.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Na premiéru se pečlivě připravovali i zpěváci, kteří se dokonce setkali s dívkami, jimž se podařilo svým únoscům uniknout. „Většinou ztvárňuji role v romantických příbězích o lásce, tohle je ale něco úplně jiného. Jako operní zpěvačka většinou nemáte šanci nějak šířit povědomí o vážných záležitostech. A taky jsem si nikdy nedovedla představit, že budu zpívat slova jako zadnice nebo sodomie,“ popsala přípravu na roli představitelka hlavní hrdinky Andrea Tweedaleová.