Collegium 1704 představí oratorium Josepha Schustera

Praha - V novodobé premiéře dnes zazní v Českém muzeu hudby oratorium La passione di Gesu Cristo od Josepha Schustera. Premiéru provede mezinárodně uznávaný český barokní orchestr a vokální soubor Collegium 1704 pod vedením uměleckého vedoucího Václava Lukse. Součástí koncertu bude i křest nového dvojalba Responsorií od Jana Dismase Zelenky. Collegium 1704 nahrálo toto dílo poprvé v jeho reprezentativní a ucelené podobě.

Kompletní nahrávka Zelenkových Responsorií je završením několikaleté práce souboru a významný diskografický počin, jako součást jeho programů byla koncertně uváděna od roku 2007. Zelenkova Responsoria pro svatý týden z roku 1723 patří ke skladatelovým nejdůležitějším skladbám, sbírka 27 responsorií byla předmětem zájmu jeho současníků i po Zelenkově smrti a stala se synonymem jeho kontrapunktického mistrovství.

Sobotní vystoupení bude letos již druhé, které se pořádá v rámci hudebního cyklu spojujícího města Prahu a Drážďany a zve publikum na cestu časem do doby barokního rozkvětu obou měst. Koncert se bude se stejným repertoárem opakovat v neděli v drážďanském Annenkirche.

Projekt Hudební most Praha-Drážďany se již několik let inspiruje kulturněhistorickými vazbami české a saské metropole, které v hudbě ztělesňuje především osobnost skladatele Zelenky. Ten je jedním z největších barokních skladatelů důstojně stojící vedle jmen jako Johann Sebastian Bach nebo Georg Friedrich Händel.

Schusterovými pašijemi, které vznikly na text vídeňského dvorního básníka Pietra Metastasia, představí orchestr tvorbu téměř zapomenutého skladatele a méně známé italské oratorium druhé poloviny 18. století. Schuster (1748-1812) na drážďanském dvoře kompozičně navázal na slavného Zelenku a především díky svým hudebně-dramatickým dílům se dostává v posledních letech opět do popředí zájmu interpretů i příznivců staré hudby.