Graffiti jenom jako

Plzeň – Tým českých počítačových specialistů vyvinul elektronické graffiti - sprejeři díky němu místo třeba na fasádu budov mohou kreslit na virtuální zeď. V České republice dosud nic podobného neexistuje. Zájem o novou technologii mají především nízkoprahová centra.

Vývoj prvního prototypu trval zhruba tři měsíce. Virtual Graffiti je založeno na projekci dataprojektoru a kamery. Infračervená kamera snímá infračervený paprsek elektronického spreje, jde v podstatě o stejný princip jako u televizního ovladače.

Uživatel si může jednoduchým způsobem navolit barvu či zvolit tloušťku štětce. A když se mu kresba nepovede, smazat ji. Sprejeři se tak mohou své vášni věnovat bez hrozby postihu, i když cílem Vrtual Graffiti není dostat z ulic problémové sprejery, ale povýšit graffiti na legální umění.

Projekt chce uspět především ve školách a organizacích, které pracují s mladými lidmi. Systém Virtual Graffiti bude využíván i v rámci uměleckých soutěží, poprvé v říjnu v rámci akce Graffiti Jam v Plzni.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)