Malich plastický a barevný

Praha - Nejnovější díla klasika české výtvarné scény Karla Malicha představuje do 14. dubna pražská Galerie Zdeněk Sklenář. Umělec, který byl v posledních desetiletích obdivován pro své barevné pastely, zde představuje sérii dvaceti barevných nástěnných plastik.

„V 87 letech tvořit jako mladík, nabitý energií, s prvotřídní pamětí, s radostí ze všeho kolem sebe, to je určitá forma zázraku,“ podtoknul k nejnověší Malichově tvorbě galerista Zdeněk Sklenář.

Malich se k plastice vrátil poměrně nedávno po téměř dvacetileté odmlce, kdy nevytvořil žádné trojrozměrné dílo. Po loňské výstavě nebarevných černých, bílých a šedých drátěných plastik, bylo jen otázkou času, kdy to v barvách myslícímu tvůrci nedá, aby nezkusil i barevné kompozice.

„Malich rozvinul své vize do podoby plastických, výrazně barevných, ale také pouze monochromně bílých nástěnných kompozic. Ty by se daly charakterizovat jako monumentalizované kresby v prostoru,“ popsal jeho díla Martin Dostál.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Malich, který letos na podzim oslaví 88 narozeniny, vstoupil na českou výtvarnou scénu v 50. letech minulého století, aby změnil podobu české krajinomalby. V 60. letech se věnoval abstrakci, chtěl uchopit prostor zevnitř a boural pevný tvar. Začal pracovat s monochromními plochami, jeho práce nereflektovaly vnější realitu.

V dalším desetiletí se věnoval kolážím, které ho dovedly k reliéfům a také k prostorovým plastikám. Vznikly první prostorové modely mraků z drátů. Malich své plastiky postupně zahušťoval, struktury drátů se začaly podobat vesmírným siločarám. Za jednu z nejdůležitějších plastik českého umění 20. století označují teoretici umění Malichovu práci Krajina s věčnem z let 1979 až 1983.

Galerie Zdeněk Sklenář vydala v roce 2007 monografii Karla Malicha s textem Karla Srpa. V roce 2005 připravilo Vědecko-výzkumné pracoviště Akademie výtvarných umění speciální publikaci Karel Malich / Dráty.