Žebřík mládne, ale na „vysloužilé“ nezapomněl

Plzeň - Nejvelkolepější ve své dvacetileté historii, k tomu v nových prostorách i s novými cenami a také soškami, by mělo být páteční vyhlášení tradiční hudební ankety Žebřík 2011. Organizátoři navíc slibují, že se během pětihodinové show koncertně představí spíš mladší interpreti.

„Samozřejmě, je to 20. ročník, takže pro nás je to velká výzva. Vloni jsme spíše rekapitulovali, letos chceme zahájit novou etapu hudebních cen a pozvali jsme mladší interprety, neboť ty 'vysloužilé' máme na Žebříku každý rok,“ prozradil ředitel hudebních cen Jarda Hudec.

„Nechtěli jsme jenom bilancovat, ale i zahájit novou etapu těchto cen. Program bude nabitý a stylově hodně rozmanitý,“ přislíbil. Během slavnostního večera, který se kvůli uzavření Domu kultury Inwest koná v Parkhotelu Plzeň, zahrají Charlie Straight, Navigators, Tomáš Klus, Mandrage a další „mladší, ale zásadní a etablovaní interpreti“.

Podle Hudcových slov letos v anketě hlasovalo nejvíc lidí v historii. SMS zpráv přišlo zhruba 20 tisíc. Vůbec nejvíce nominací, a to čtyři, přiřkli fanoušci Klusovi. Loňští suveréni Nightwork se musí spokojit s kandidaturou na Skupinu roku, jejich zpěvák Vojta Dyk ale znovu aspiruje na individuální ocenění.

Rozhovor s Jardou Hudcem a Milanem Caisem (zdroj: ČT24)

Do užšího výběru postoupili ještě Charlie Straight, Sunshine, Imodium, Miro Šmajda, Dan Bárta, Michal Hrůza, Ewa Farna, Klára Vytisková, Lucie Bílá nebo Gabriela Gunčíková. Mezi potenciálními Objevy roku jsou například A Banquet a Goodfellas. Ve staronové kategorii Akce roku svedou souboj festivaly Colours Of Ostrava, České Hrady, Masters Of Rock a Rock for people, filmovými hity byly podle hudebních příznivců Alois Nebel, Lidice, Muži v naději, Perfect Days a Poupata.

Pořadatelé připravili i zcela novou cenu. Sošku svaté Panny Marie jako patronky charity získá Aneta Langerová pro Nadaci Světluška. Částkou 30 000 korun ocení Plzeňský kraj jako partner akce studentku plzeňské konzervatoře, nadanou flétnistku Barboru Haasovou.

Finálový večer se uskuteční za účasti všech nominovaných, z nichž tři nejlepší v každé kategorii převezmou bronzové sošky. Hlasovalo se v devíti kategoriích. Moderátory večera opět budou Tomáš Hanák a Klára Vytisková. Ta se také představí jako interpretka spolu se skupinou Tata Bojs, nápad prý vznikl během zkoušek slavnostního večera, prozradil zpěvák a bubeník skupiny Milan Cais.