Fotografie, z kterých vás porazí

Brno – Mezinárodní festival Fotojatka letos pošesté přenese na plátna kin výběr toho nejlepšího, co nabízí současná kreativní a dokumentární fotografie. Kina se v galerie promění nejprve na tento víkend v Brně, poté v Praze a Českých Budějovicích.

Festivalový výběr se nevyhýbá podle slov ředitele přehlídky Martina Šálka dokumentu, módě, konceptuální fotografii ani humoru. Hlavními kritérii jsou prý nápaditost a kvalita. „Nepromítáme cestovatelské fotografie ani líbivé krajinky, naší ambicí je ukázat rozmanitost a nápaditost, se kterou světoví tvůrci přistupují k tomuto médiu. Chceme dokázat, že i v době všudypřítomného videa je fotografie nezastupitelná. Ostatně proto promítáme bez komentáře, jen s úvodním slovem či debatou,“ upozornil Šálek.

V letošním ročníku mají návštěvníci možnost prohlédnout si série více než desítky fotografů, podkreslené hudebním doprovodem. Jsou mezi nimi snímky z Balkánu řeckého fotografa agentury Magnum Nikose Economopoulose, volná tvorba nizozemského reklamního tvůrce Erwina Olafa. Čechy zastupuje Jiří Stach, tvůrce surreálných fotografických montáží, Daniel Šperl, autor skromných a poutavých humanistických snímků, či Iren Stehli, česko-švýcarská autorka, která nabídne pohled na normalizační realitu 70. let.

Fotojatka začnou v pátek 16. března projekcemi v brněnském kině Art. Brněnské projekce se osobně zúčastní čeští fotografové Lina Némethová a Daniel Šperl. Přijet by měl také Polák Grzegorz Klatka, jenž v Praze skrytou kamerou nafotil úspěšnou sérii snímků lidí za předními skly automobilů.

V Praze bude festival hostovat v kině Aero v pátek 30. března a o čtrnáct dní později vyvrcholí v Českých Budějovicích, kde se Fotojatka uskuteční jednak 12. dubna pod širým nebem v centru města, jednak 13. dubna v kině Kotva. V Brně a Českých Budějovicích jsou na programu také fotografické tvůrčí dílny.

Už bez účasti autorů se festival představí na podzim Ozvěnami Fotojatek i v dalších nejen českých městech.