Petr Sís získal prestižní ocenění za ilustraci

Boloňa - Výtvarník Petr Sís získal na knižním veletrhu v italské Boloni za ilustrace dětských knížek Cenu Hanse Christiana Andersena. Andersenova cena je nejvyšší mezinárodní ocenění pro tvůrce knih pro děti a mládež za celoživotní dílo. Uděluje se každé dva roky žijícímu autorovi a ilustrátorovi za významný přínos pro literaturu věnovanou dětem.

Jedenáctičlenná odborná porota ocenila Síse jako mimořádně originálního autora, uvedla Litošová. Porotci ocenili, že Sís s bohatou představivostí vytváří mnohoznačné a věrohodné příběhy, přičemž využívá různé umělecké přístupy.

Za své texty letos Cenu Hanse Christiana Andersena získala María Teresa Andruettová z Argentiny. Zlaté medaile oběma oceněným autorům předá koncem letošního srpna v Londýně dánská královna.

Rozhovor s Joachimem Dvořákem (zdroj: ČT24)

„Petr Sís je typ tvůrce s univerzálním zaměřením. Začínal jako autor a režisér animovaných filmů. V roce 1980 dostal v tehdy ještě Západním Berlíně na Berlinale za snímek Hlavy Zlatého Medvěda. Po své emigraci do USA se začal věnovat knižní tvorbě, knih má na svém kontě již 27, k dalším šedesáti vytvořil ilustrace. Takovou zajímavostí z jeho života je jeho americký anděl strážný Miloš Forman. Petr se v Los Angeles nemohl nijak prosadit a Forman mu tehdy zadal udělat plakát k Amadeovi. Za utržené peníze si Sís koupil auto a odjel přes celé Státy do New Yorku, kde se uchytil a začal budovat svou kariéru,“ prozradil v rozhovoru pro Studio6 ČT24 Joachym Dvořák, nakladatelství Labyrint.

Z českých výtvarníků Cenu Hanse Christiana Andersena v minulosti získali Jiří Trnka a Květa Pacovská.

Petr Sís, který od začátku 80. let minulého století žije ve Spojených státech, se svými autorskými knihami na veletrhu v Boloni uspěl již několikrát. V roce 2004 dostal hlavní cenu v kategorii populárně naučné literatury za publikaci Strom života o Charlesi Darwinovi. Před čtyřmi lety zvítězila ve stejné kategorii jeho kniha Zeď / The Wall.