Současná klubová scéna - hard, nebo heart times?

Praha – V porevolučním nadšení 90. let kvetla i pražská klubová scéna. Jakou roli ale hraje v současnosti, po odeznění undergroundové revolty? Nad otázkami spojenými se změnami a budoucností pražské klubové scény, o tom, jak s ní zahýbal například internet a mnohé další, bude dnes od 17:00 hodin diskutovat laická i odborná veřejnost v divadle NoD. On-line přenos bude dostupný na stránkách klubu Roxy.

Klubová scéna funguje v současnosti podle Richarda Němčoka, který byl v devadesátých letech jejím neoficiálním guru a sám založil legendární rockový klub Bunkr, především v malých klubech. „Tam se udržuje takový ten klubový duch, tam je ještě trošičku toho kouzla, které bylo v 90. letech. Kdežto ty velké kluby, jako třeba Roxy nebo Rock Café, to jsou kluby, které musí být multifunkční,“ vysvětluje.

Lidé dnes podle jeho slov preferují spíš diskotéky a kluby jsou proto často osiřelé. „Vychutnat si ale toho muzikanta, který stojí přede mnou na pódiu, a dívat se, jak mu lítají prsty po hmatníku… Kluby mají zůstat a mají se tvořit dál,“ říká. Aby klub fungoval, je ale potřeba dobrý tým lidí. „V Bunkru jsme byli pro lidi, ne lidi pro nás,“ dodává s tím, že klubová scéna v současnosti stále více stagnuje, také proto, že do malých klubů přestaly jezdit zahraniční kapely.

Nad otázkami budoucnosti pražské klubové scény dnes do panelu usednou vedle primátora Bohuslava Svobody a zástupců Roxy hudebníci Jiří Burian (Republic of Two) a Lukáš Turza (Brooklyn), novinář Pavel Kučera a socioložka Marta Svobodová. Do řad odborného publika jsou pozváni představitelé pražských klubů, umělci, politici a lidé z médií. Akce je otevřená všem, každý může vznést dotaz nebo pomoci nalézt odpověď na otázky spojené se současnou i budoucí rolí klubové scény.