Kapitán Kloss, polský James Bond, opět zasahuje

Varšava – Do polských kin dorazila napjatě očekávaná novinka – celovečerní film natočený podle seriálu S nasazením života. Na plátně tak opět ožívá kapitán Kloss aneb agent J-23. Zájem Poláků o nová dobrodružství polského Jamese Bonda, známého na konci 60. letech z televize i komiksu, je velký.

S nasazením života patří k nejpopulárnějším polským seriálům, a to přesto, že je podobně kontroverzní jako třeba Třicet případů majora Zemana. Důstojník polské výzvědné služby Stanislav Kolicki je vyslán do nacistického Německa jako tajný agent J-23 místo zajatého důstojníka Abwehru Hanse Klosse. Od roku 1967 lákají polské televize na jeho dobrodružství diváky k obrazovkám téměř každoročně.

„Nepovažuji film za veledílo nebo za něco nahrazující a novátorské, ale nejde ani o propadák. Všichni se báli, že zneuctí svátost, a, ejhle, svátost zneuctěna nebyla,“ ohodnotil snímek filmový kritik Jacek Szczerba. Kritici označovali filmové zpracování za odvážný krok režiséra, nejspíš to ale nebyl krok chybný. Film má šanci stát se nejnavštěvovanějším polským filmem v letošním roce, jen za první víkend ho vidělo 70 tisíc diváků.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Kapitán Kloss má v Polsku své muzeum i ulici. Nicméně stejně jako jiné filmy a seriály v socialistickém Polsku byl i seriál S nasazením života poplatný své době. „Nový Hans Kloss představuje jinak jisté skutečnosti, než byly představeny za komunismu,“ tvrdí v této souvislosti režisér Patryk Vega. Nabízí prý akční válečný film pro desetileté i stoleté diváky.