Studio Disney na Johnu Carterovi prodělává

Hollywood - Nový film studia Disney John Carter se už deset dní po premiéře zapsal mezi největší kasovní propadáky historie. Studio oznámilo, že na filmu bude tratit minimálně 200 milionů dolarů. Na tržbách ze vstupenek zatím získalo zhruba 90 milionů. Výroba však stála skoro čtyřikrát tolik. Přitom si od akční fantasy prošpikované 3D efekty slibovalo start výdělečné série.

Film je založen na klasickém sci-fi románu od Edgara Rice Burroughse a vypráví příběh Johna Cartera (Taylor Kitsch), který je nevysvětlitelně dopraven na Mars, kde se zaplete do konfliktu velkých rozměrů mezi obyvateli této planety včetně Tarse Tarkase (Willem Dafoe) a úchvatnou princeznou Dejah Thoris (Lynn Collins). Ve světě, který je na pokraji kolapsu, objeví Carter, že přežití Barsoomu a jeho obyvatel je v jeho rukách. 

Studio Disney ale neúspěch Johna Cartera do hlubin nestáhne. Společnost loni utržila 40 miliard dolarů a její akcie po oznámení o osudu filmu klesly jen o procento. „Studio zůstává ziskové. Na léto plánují blockbuster Avengers. To je filmový byznys. Když chcete úspěšnou filmovou sérii, musíte to prostě zkusit,“ upozornila filmová analytička Liasy Richwinová. 

John Carter - propadák (zdroj: ČT24)

John Carter se tak mocně dotáhl na své padlé předchůdce. Za největší propadák filmových dějin je považován Ostrov hrdlořezů z roku 1995. Film, pokud vezeme v úvahu inflaci, prodělal téměř 150 milionů dolarů. Studiu Carolco vrátil jen pětinu nákladů. Nedlouho po jeho uvedení společnost zkrachovala.