Dotýkati se historie povoleno

Zlatá Koruna – V rámci měsíce knihy připravila Jihočeská vědecká knihovna unikátní akci s názvem Dotkněte se historie. Ve dnech 22. a 23. března se budou moci návštěvníci seznámit s pěti vzácnými tisky, z nichž některé jsou staré více než 500 let. Tisky jsou jinak uložené v depozitáři v klášteře Zlatá Koruna.

K vidění bude například tisk z roku 1490 Kladivo na čarodějnice. „Je to jeden z prvních tisků z dob začátku knihtisku, a ukázal, jakou sílu bude mít tento vynález vůči veřejnosti. Ve středověku se čarodějnictví nijak zvlášť nesledovalo, bylo to bráno spíše jako pověra. Ovšem v druhé polovině 15. století dochází ve vnímání čarodějnictví ke změnám, k čemuž dopomohla i tato kniha. Autory jsou dva příslušníci dominikánského řádu, který měl na starosti inkvizici,“ informoval v rozhovoru pro ČT24 Jindřich Špinar (oddělení rukopisů a vzácných tisků ve Zlaté Koruně). 

Na výstavě je zastoupeno třetí vydání Kladiva na čerodějnice. Špinar rovněž upozornil na to, že tato kniha nikdy nebyla církví autorizována a přes její hojné užití nakonec skončila na indexu zakázaných knih. Podle jeho dalších informací výstava souvisí také s tím, že právě vyšel na internetu katalog starých tisků. „Pro tuto příležitost jsme udělali tuto výstavku. Jedná se o výběr tisků, které různým způsobem dokumentují profil knihovny,“ dodal a zároveň informoval o tom, že návštěvníci si mohou v knihách i listovat a číst. 

  • Z výstavy Dotkněte se historie zdroj: ČT24
  • Z výstavy Dotkněte se historie zdroj: ČT24

Kromě již zmíněné knihy Kladivo na čarodějnice budou k dispozici i Brána jazyků otevřená od Jana Amose Komenského z roku 1669, dále Kralická bible vydaná kolem r. 1600, Atlas novus - ručně kolorovaný barokní atlas světa z 18. století a Práva městská království českého Kristiána z Kolína z období 1530. „Je to velice pěkná kniha a je možné se díky ní podívat na to, jaký byl tehdy právní řád a návštěvníci mohou také zjistit, jakým způsobem se za jednotlivé přečiny trestalo,“ doplnil Špinar.