Vulgarita filmu odpovídá současné politické realitě

Praha – Pouhých 48 hodin měl na natočení a zpracování snímku štáb na největší filmové časované soutěži, kde se scházejí producenti z Hollywoodu, ale i z televizních stanic a kanálů z celého světa. Vítěznou trofej, která pootevírá dveře ke spolupráci s americkými producenty, si odnesl snímek Tahle země není pro mladý českého režiséra Robina Kvapila.

Sedmiminutový film studenta dokumentu na pražské FAMU zaznamenal na mezinárodní soutěži The 48 Hour Film Project nebývalý úspěch. Kromě pouhých 48 hodin, které měli tvůrci na kompletní přípravu filmu, se v něm musela objevit konkrétní věta a rekvizita, o žánru pak rozhodl los.

„Vylosovali si western, což je skvělý žánr, ale my jsme to modifikovali a udělali jsme eastern - divoký východ a současnou českou politiku. Přemýšleli jsme, kdo je v českém kontextu ten desperado, a došli jsme závěru, že dnes je to český politik,“ vysvětluje Kvapil, jenž dal filmu autentický dokumentární rozměr, když využil politického sjezdu, který se zrovna v Praze konal. Film je podle mnohých poměrně vulgární. „Myslím, že ta vulgarita té současné politické realitě nejlépe odpovídá,“ vysvětluje režisér.

Rozhovor s Robinem Kvapilem (zdroj: ČT24)

Podle Kvapila zaznamenal snímek v porotě nejprve rozporuplné reakce, nakonec se ho ale podařilo prosadit. „Ono se to uchytilo jako autonomní krátký film, což je zvláštní, protože normálně se krátké filmy nedělají za 48 hodin,“ doplňuje Kvapil. Jeho nový filmový počin nyní zamíří na festival do Las Vegas. „Třeba to ještě bude žít dál,“ dodává.